T-Rex Koppen Oertijdmuseum

Tunnel Vision / T-Rex Koppen Oertijdmuseum

03/09/23

Na de twee Europasaurussen die Mitch en Paul begin 2021 van een kleur hadden voorzien, grapte René Fraaije (directeur van het Oertijdmuseum) al dat ze nog wel een paar dino’s hadden staan in het dinobos. Naast de aanschaf van nieuwe blanco dino’s, zoals de Europasaurussen die op de rotonde zijn geplaatst, staan er in het dinobos ook wat verouderde exemplaren die wel een opknapbeurt kunnen gebruiken

Tyrannosaurus Rex

René nodige ons eerder dit jaar uit om langs te komen bij het museum. Tijdens dit bezoek vroeg hij of het ons leuk leek om weer wat voor het Oertijdmuseum te doen. Specifiek had René twee Tyrannosaurus Rex koppen in gedachte. Deze koppen staan in het dinobos en worden veelal gebruikt door kinderen. Kinderen kunnen erin klimmen en dan kunnen er gekke foto’s worden gemaakt, alsof de kinderen zich in de mond van de T-Rex bevinden.

De koppen hadden heel wat geleden door de UV-straling en door het intensieve gebruik van zowel kinderen als hun ouders. Hierdoor konden de koppen wel een nieuw likje verf gebruiken.

Kleurstelling

Van René kregen we de vrije hand om zelf te bepalen welke kleurstelling we wilden gebruiken.

Het is namelijk onbekend welke kleur dinosaurussen precies hadden toen ze nog leefden. We hebben er echter voor gekozen om dicht bij de kleur te blijven, waarvan wordt gedacht dat dinosaurussen eruit moeten hebben gezien. Om een verschil aan te brengen tussen beide koppen, hebben we echter het kleurenpalet gespiegeld. De ene T-Rex is grotendeels groen met bruin en de andere T-Rex is bruin met groen.

De medewerkers van het Oertijdmuseum hebben top werk geleverd, door vooraf al de oude verflaag en primer van de T-Rex koppen te verwijderen. Na het verwijderen hebben ze de koppen tevens voorzien van een nieuwe primer. Hierdoor konden wij meteen aan de slag. Naast het aanbrengen van de nieuwe verflaag hebben we de twee koppen, zowel binnen als buiten, behandeld met een beschermende coating, tegen onder andere UV-straling. Hopelijk blijven de T-Rex koppen de komende jaren weer mooi van kleur en worden ze weer intensief gebruikt voor leuke foto’s voor bijvoorbeeld social media of voor in fotoalbums.

We vonden het wederom een erg leuk project op een super toffe locatie. Zeker een bezoek waard met kinderen, of gewoon lekker alleen. Hopelijk mogen we in de toekomst weer terug komen voor meer van deze 3D kleurplaten, we hebben namelijk al wat mooie exemplaren gespot.

Foto credits: Bas van den Biggelaar.

Foto’s T-Rex Koppen Oertijdmuseum