Europasaurussen Oertijdmuseum

Tunnel Vision / Europasaurussen Oertijdmuseum

28/03/21 t/m 31/03/21

In oktober 2020 legde René Fraaije, directeur van het Oertijdmuseum, voor het eerst contact met Mitch Koningstein. Hij vertelde dat hij al een tijd bezig was om twee Europasaurussen te plaatsen bij het politiebureau in Boxtel. Enkele jaren eerder is er een eerste dinosaurus geplaatst op een andere rotonde in Boxtel, maar de verf op die dinosaurus is gevoelig voor UV-straling net als veel andere dino’s die buiten staan in het dinobos bij het Oertijdmusuem. Tevens lopen veel dinosaurus sculpturen schade op tijdens het transport van Duitsland of de Filipijnen naar Nederland toe.

Om de verflaag geen schade op te laten lopen, leek René het een leuk idee om de Europasaurussen ‘blanco’ te laten leveren en door ons te laten beschilderen. Daarnaast vroeg hij of wij konden garanderen dat de verf langer bleef zitten dan hij gewend was. Mitch gaf aan dat door een extra coating de verf die we gebruiken nog beter beschermd is.

Oertijdmuseum

In november vorig jaar zijn Mitch, Jan en Paul op bezoek geweest bij het Oertijdmuseum. We kregen eerst een volledige rondleiding van René door het museum en het dinobos. Daarna zijn we in gesprek gegaan met René over wat hij van ons verwachtte en tijdens dit gesprek werden wij super enthousiast om de Europasaurussen te beschilderen.

Na dit gesprek vroeg René of het mogelijk was of stagiaire Joris Groothoff ons kon helpen met het beschilderen van de dinosaurussen, aangezien dat een hobby van hem is. Daarnaast maakt Joris als hobby ook designs voor patronen en dinoskins en werkt deze uit op de computer. We gaven aan dat we de ontwerpen van de dinoskins graag wilden bekijken en dat dit de manier was hoe Joris ons zou kunnen helpen. Joris stuurde ons 6 toffe designs toe, waarvan wij 1 design hebben gebruikt als basis voor de twee Europasaurussen.

Europasaurussen

Eind januari kregen we van René het bericht dat de Europasaurussen al waren gearriveerd. We spraken af de dino’s te voorzien van een skin als het iets beter weer zou worden. Eind maart hebben Mitch en Paul de Europasaurussen voorzien van hun beschildering, daarnaast daarnaast zijn de dino’s voorzien van een speciale beschermende coating, tegen UV licht en vandalisme. Het proces van het aanbrengen van de skin en de beschermende coating duurde 3 dagen.

Midden april zijn de Europasaurussen op de rotonde bij het politiebureau geplaatst door van Pinxteren. De rotonde is ingezaaid en nu is het wachten tot het groen en de bloemen rond de 2 Europasaurussen gaan groeien.
Het gaat om een mannetje en vrouwtje Europasaurus en we hebben ervoor gekozen om ze ongeveer dezelfde kleuren te geven. Als je goed kijkt kun je toch verschillen ontdekken in de aangebrachte skins. De nekken en hoofden van de dino’s vormen een hart, als je een rondje maakt op de rotonde kan je dit zien, hier moet je echter wel wat fantasie voor gebruiken.

We hebben met veel plezier aan dit project meegewerkt en hopelijk mogen we in de toekomst nog meer dinosaurussen schilderen of beschilderen.

Foto credits: Bas van den Biggelaar en Sander van Kasteren

Foto’s Europasaurussen Oertijdmuseum