Carwash Boxtel

Tunnel Vision / Carwash Boxtel

07/11/21 t/m 21/11/21

In de aanloop naar de opening van de Carwash Boxtel werden we per mail benaderd door de eigenaar met de vraag of we een muurschildering op een van de binnenmuren konden creëren. We maakten een afspraak en Mitch ging langs om de muur te bekijken en te horen wat Nick (eigenaar Carwash Boxtel) in gedachte had.

Nick vertelde Mitch dat hij ons al een tijdje volgde via de lokale kranten en social media en hij zeer enthousiast was over de projecten die we tot dusver hadden uitgevoerd. Hij vroeg ons na te denken over dingen waar Boxtel bekend om staat en die te integreren in het geheel. Ook stond hij erop dat er ergens een vos in de muurschildering verwerkt zou worden, wat uiteraard symbool staat voor Jan. Als laatste moest er op de een of andere manier een link zijn met de wasstraat en auto’s, maar hoe we dit bij elkaar zouden brengen, daar waren we vrij in.

Voor ons werkt het goed om tijdens een gesprek te horen wat de klant in gedachte heeft en daarnaast (gedeeltelijke) artistieke vrijheid te krijgen.

Concept en uitvoering

Achter de muur waar de muurschildering op gemaakt moest gaan worden, bevind zich de daadwerkelijke wasstraat. Aan de zijde waar de mural gecreëerd is, is de mogelijkheid om de auto te stofzuigen. Doordat achter de muur waar de muurschildering op is aangebracht zich de wasstraat bevind, kwamen we op het idee om de verschillende stappen van de wasstraat te visualiseren. Echter worden de auto’s op de mural niet door machines, maar door dieren voorgewassen, afgesopt, gepoetst en gedroogd.

Vanaf rechts komen er vieze auto’s binnen, achter het kantoor langs waarin een paard een computer in de gaten houdt waar de auto’s op te zien zijn. Het paard staat symbool voor de eigenaar. Het Chinese sterrenbeeld van Nick is namelijk een paard. Daarnaast staat er op de markt in Boxtel een beeldhouwwerk van een paard waar het dier ook naar verwijst.

Een varken en een dino helpen elkaar om een vieze Jeep Cherokee in te soppen en af te spoelen. Het varken staat symbool voor het slachthuis Vion, dat is gevestigd op het industrieterrein van Boxtel net als de carwash. De dinosaurus die het varken assisteert staat symbool voor het Oertijdmuseum.

In een schoongespoten Citroën 2CV (Deux chevaux) zit een eend. De eend is het symbool van Boxtel, deze komt meerdere keren terug in het wapen van het dorp. Daarnaast heet Boxtel tijdens carnaval Indegat. De eend verwijst naar prins carnaval. Prins carnaval rijdt niet toevallig een Citroën 2CV, deze heeft in de volksmond de bijnaam eend of lelijke eend.

Een BMW 7 serie, wat de lievelingsauto van Nick is, wordt droog gemaakt middels een heater door een Europasaurus. Dit is wederom een link naar het Oertijdmuseum, waar we eerder dit jaar twee Europasaurussen voor hebben bespoten. Op de motorkap van de BMW wordt door de heater een ei uitgebroed waar een kleine Europasaurus uitkomt.

Uiteindelijk krijgen alle auto’s nog een finishing touch van een vos. Deze legt op de mural de laatste hand aan een Ferrari Dino en poetst de laatste vlekken weg. De Ferrari Dino verwijst wederom naar het Oertijdmuseum en daarnaast werd de Dino door Enzo Ferrari vernoemd naar zijn tragisch overleden zoon. Mede hierdoor staat deze Ferrari bij de vos, aangezien wij dit jaar onze maat zijn verloren.

Het geheel bevindt zich in een industriële sfeer, waarbij er scheuren, viezigheid, roest en mos op de muren zit. Dit verwijst naar de staat waarin Nick het pand aantrof toen hij besloot er de Carwash van te maken die het nu is geworden. De auto’s op de mural zijn 1:1 afgebeeld.

We hebben met veel plezier aan dit project gewerkt. We zagen nog meer mogelijkheden, wat betreft potentiële muren binnen het pand ;). Bedankt Carwash Boxtel.

Foto credits: Bas van den Biggelaar

Foto’s Carwash Boxtel