Waterschap De Dommel Boxtel

Tunnel Vision / Waterschap De Dommel Boxtel

02/07/23

In mei werden we door Sanne Langenhuizen van Waterschap De Dommel benaderd met de vraag of we een minibieb zouden kunnen laten opvallen. De minibieb werd op dat moment nog gecreëerd. De basis van de minibieb is een oude betonnen rioleringsbuis. In deze oude buis zijn ventilatieroosters, een kast en een deur gemaakt.

Voorbereiding

Aangezien de minibieb nog in de werkplaats van de waterzuivering stond op het moment dat we werden benaderd, ging Mitch langs bij Waterschap De Dommel om wat zaken te bespreken. Tijdens dit gesprek lieten ze Mitch de locatie zien waar de minibieb uiteindelijk geplaatst zou worden. Dit is tegenover de hoofdingang, waar plek is om fietsen te plaatsen. Tevens is daar een laag muurtje aanwezig van betonnen platen. Mitch gaf in het gesprek aan dat het voor het geheel mooi zou zijn als we dat muurtje ook mee zouden mogen nemen in het thema van de muurschildering.

De Dommel

Ons thema voor de muurschildering zou namelijk de rivier de Dommel zijn. De Dommel is 120 km lang en stroomt dwars door Boxtel heen. Naast dat de rivier door bebouwde gebieden stroomt, stroomt hij ook langs weilanden en boerderijen.

Omdat de Dommel dwars door Boxtel heen stroomt, heeft iedereen wel een associatie met of een herinnering aan de rivier. Hierdoor hebben we ervoor gekozen om de omgeving waar de Dommel doorheen stroomt af te beelden aan de bovenkant van de minibieb. Op het betonnen muurtje en op dezelfde hoogte op de minibieb zelf zouden we dan het onderwater gedeelte weergeven. Het geheel zou daardoor een dwarsdoorsnede van de rivier de Dommel tonen.

Uitwerking

We hebben het landschap zo natuurgetrouw mogelijk na gebootst op zowel de buis als de muur. Enkele dieren die veel voorkomen in het gebied zijn afgebeeld. Hiervoor hebben we de reiger, de karper en de snoek uitgekozen. Doordat de minibieb ook vanaf de Bosscheweg zichtbaar moest zijn, hebben we de reiger aan die kant van de minibieb geplaatst. De karper en de snoek zijn te zien aan de andere kant van het geheel.

De minibieb is op 10 juli geopend. Hopelijk gaan er veel schoolkinderen gebruik maken van de minibieb in hun vakantie. We vonden het een erg mooi initiatief om aan mee te mogen werken en daarnaast een heel leuke opdracht.

Foto credits: Bas van den Biggelaar.

Foto’s Waterschap De Dommel Boxtel