Tunnel Vision wint pioniersaward

Pioniersaward

De eerste Boxtelse pioniersaward is gisteren in bibliotheek Boxtel uitgereikt aan stichting Tunnel Vision. Tijdens een avond over mensen die van de gebaande paden durven te staken, kregen de drie bestuursleden een mini-vitrine met vlaggetjes gevonden op het terrein van De Kleine Aarde (DKA).

Mitch Koningstein en Paul Jongsma, samen met de dit jaar overleden Jan Pennings de oprichters van Tunnel Vision, waren blij verrast door de uitverkiezing. Helemaal toen zij te horen kregen dat hun stichting ook een cheque ter waarde van 250 euro in ontvangst mochten nemen. Koningstein: “Het is een hele eer en het voelt ook een beetje als een erkenning voor ons werk. Jan, Paul en ik hebben altijd de intentie gehad om de boel een beetje mooier te maken in Boxtel. Deze prijs kreeg dan ook een extra lading door het overlijden van Jan.” De award is bedoeld voor een persoon of organisatie die van de gebaande paden durft af te wijken. Dat kan op allerlei vlakken, van duurzaamheid tot specifieke inzet voor de samenleving. De prijs is geïnspireerd op de vroegere pioniersfunctie van DKA op het gebied van duurzaamheid en werd bedacht door Matthijs Bosman die als kunstenaar actief is op het terrein aan het Klaverblad. Lionsclub Dommel & Aa heeft het initiatief omarmd en kersverse president Robert-Jan de Weger reikte de prijs uit aan de graffiti-artiesten. Hij bood de mannen van Tunnel Vision tevens aan om gebruik te maken van het netwerk van de Lionsclub. Volgens Koningstein wordt daar zeker gebruik van gemaakt: “Het netwerk van de Lionsclub is een erg mooie connectie om te te maken, daar komen ongetwijfeld mooie projecten uit.”

Vitrines

De avond was tevens de start voor de expositie Gevonden Voorwerpen van Bosman. Hij verzamelde hiervoor de afgelopen jaren verschillende alledaagse objecten die hij vond op het terrein van DKA aan het Klaverblad. Middels verschillende vitrines op diverse locaties in Boxtel, waaronder de bibliotheek, vertelt de kunstenaar de (persoonlijke) verhalen van het voormalige ecopark. Tijdens de avond gingen de kunstenaar en Marlies Germanus van bibliotheek Boxtel ook dieper in op de rol van pioniers in de samenleving. Dat deden zij al lopend langs de tentoonstelling van Bosman, waarbij het aanwezige publiek kon reageren op stellingen. Tevens gaf het bestuur van stichting De Kleine Aarde een toelichting op de plannen van Herenboer Geert van der Veer voor Plaetse Zuid, het opleidingsniveau- en kenniscentrum voor agrariërs dat op de plek van het voormalige ecopark moet komen.

Expositie

De expositie Gevonden Voorwerpen is minstens een jaar te bezichtigen. De meeste vitrines zijn te vinden in de bibliotheek aan de Burgakker 4. Daarnaast staan er twee in MuBo aan de Baroniestraat, twee bij DKA en een in het gemeentehuis aan de Markt 1. Bosman heeft nog vier vitrines gemaakt die de komende jaren dienen als pioniersprijzen voor de opvolgers van Tunnel Vision.

Tekst credit: Rens van den Elsen
Bron:
Brabants Centrum