Tunnel Vision wil graag het tofste evenement van Boxtel zijn

Brabants Centrum

“Geweldig!” Dit woord drukt uit hoe graffitispuiter Jan Pennings (29) terugkijkt op editie 4.0 van de graffiti jam die zondag onder de tunnel van het Duits Lijntje in Boxtel plaatsvond. De painter, samen met Mitch Koningstein (34) en Paul Jongsma (35) organisator van het drukbezochte eendaags festival van stichting Tunnel Vision straalt. “We willen graag het tofste event van Boxtel zijn…”

Het thema is jungle versus concrete jungle. Oftewel, het prachtige groene oerwoud tegenover het rauwe asfalt en beton van een wereldstad. Aan de ene kant zijn – passend bij de jungle – een tijger, Tarzan en een aantal apen gespoten. De andere zijde, de concrete jungle, is bezaaid met afbeeldingen van ratten, trieste hoogbouw, een helikopter en de nodige trouw-ups (grote uitgewerkte tags met een of twee kleuren – red.). 58 spuiters en honderden geïnteresseerden vonden hun weg naar de tunnel aan de Laarakkerweg waarover het verkeer van rijksweg A2 raast. Waarom? Om kunst te maken.
En kunst is precies van de mannen van Tunnel Vision willen creëren: “Wij maken Boxtel graag mooier en dat kan door het aanbrengen van openbare schilderingen”, vindt Pennings. Met hun graffiti jam bieden hij, Koningstein en Jongsma een podium aan bekende en minder bekende painters. Dit doet het drietal door de spuiters te ontzorgen: “We zorgen ervoor dat alles goed geregeld is voor ze. Dit krijgen we ook van hen terug. We hebben voor iedereen een van tevoren vastgelegde plaats waar ze kunnen schilderen en hebben voor iedereen spuitbussen. Dit is bij andere jams meestal niet het geval”, legt Pennings uit. “In het verlengde van de thema’s hebben we de muren als ondergrond groen (jungle) en grijs (stad) gespoten. Het werk dat eerder op de muren stond is weg. En kijk eens rond iedereen doet hier chill hun ding.”

Vleesetende plant

Tilburger Ronald van den Burg, die paint onder de naam Zoomie, is druk doende met zijn kunstwerk. “Ik spuit al jaren. Wat ik aan het maken ben? Een soort vleesetende plant. Dat vind ik wel bij het thema jungle passen.” De spuiter is vanaf de eerste editie op de graffiti jam van Tunnel Vision te vinden. “De muziek is lekker, er zijn veel bekenden en als ik me omdraai zie ik aan de overkant andere kunstwerken. Dat was vorig jaar tijdens het thema ‘hemel en hel’ ook zo. Toen maakte is een piece aan de heizijde.”

Heidense vrouw

Gezusterlijk naast Van den Burg is Yasja Ligtelijn uit Zuid-Limburg bezig met het vereeuwigen van een heidense vrouw. “Ze komt uit West-Europa maar leefde in de oertijd. De jungle van het verleden.” Yasja maakt haar debuut in Boxtel. “En nu ik hier ben, besef ik dat ik het vaker ga doen. Ik heb vandaag veel leuke mensen ontmoet. En ik kan lekker painten.” Spuiter Snel die niet met zijn echte naam in de krant wil, is bezig een piece van zijn bijnaam te maken. “Ik paint al een dikke twintig jaar. Waarom ik hier ben? Ik wil een zo groot mogelijke piece maken. Want gezien worden, daar gaat het om.”

Tekst: Linda van de Wiel
F
oto credit: Gerard Schalkx
Bron: Brabants Centrum