Tunnel Vision verbindt de stad met natuur

Brabants Centrum

Bijna 60 painters naar graffiti jam 4.0

Ze zijn er bijna klaar voor, Mitch Koningstein (34, rechts op de foto), Paul Jongsma (35, links op de foto) en Jan Pennings (29, niet op de foto), de mannen van Stichting Tunnel Vision. Zondag 1 september vindt onder het viaduct over het Duits Lijntje in Boxtel de vierde editie plaats van hun Graffiti Jam. Met dit jaar als thema: Concrete Jungle versus Jungle.

De eerste editie van de Graffiti Jam werd in 2016 georganiseerd door Mitch en Paul (op de foto ontbreekt Jan – red.), in samenwerking met enkele leden van de VDDDB (Vereniging De Dommel door Boxtel). De twee graffitiartiesten spoten hier al vaker omdat deze plek legaal is. “Toen drie mannen van de VDDDB hier afval aan het prikken waren en onze kunst zagen, waren ze erg onder de indruk. Omdat deze plek een nogal ongure uitstraling had, besloten ze de subsidie die zij gekregen hadden in te zetten voor het verfraaien van deze tunnel,” vertelt Mitch.

Paul: “Wij hadden geen verstand van subsidies en zij wisten niets over onze scene dus we vulden elkaar perfect aan. Het organiseren van een jam was een droom die uitkwam. Sinds editie drie organiseren Mitch, Jan en ik het festival geheel zelfstandig en zijn we een stichting geworden.” De gemeente Boxtel draagt nog voor het laatste jaar bij aan de kosten en het Prins Bernhard Cultuurfonds doet een duit in het zakje. “Met de opdrachten die we voor Hoogheem en Selissen hebben gedaan, hebben we wat geld verdiend dat we in onze stichting pompen. Zo hopen we uiteindelijk zelfvoorzienend te zijn.”

Vier vrouwen en 55 mannen starten vrijdag of zaterdag al met painten om zondag hun kunstwerken af te ronden en aan de bezoekers te tonen. Paul: “We hebben inmiddels zo’n grote achterban dat ‘schrijvers’ graag komen spuiten en wij zelf kunnen kiezen wie we graag willen uitnodigen.” Binnen het thema natuur versus stad kunnen alle kunstenaars hun creativiteit kwijt: “We geven ze alle vrijheid. Er zijn in de graffitikunst ook zóveel vertakkingen en stijlen”, aldus Mitch. Paul vult aan: “Het mooiste vind ik de spontane samenwerking die ontstaat. Painters laten daarbij hun kunstwerken in elkaar overlopen.”

Naast graffiti zijn er nog meer activiteiten. Paul: “Deejay Rachi draait hiphop, de host is Are MC en Ranil van Peperstraten houdt dance battles. Er is catering van Le Temps Perdu, de jongerenwerkers van R-Newt zijn aanwezig én kinderen kunnen een eigen doek spuiten.” De Graffiti Jam duurt van 10.00 tot 20.00 uur. De toegang is gratis.

Tekst: Linda van de Wiel
Foto credits: Peter de Koning
Bron: Brabants Centrum