Tunnel Vision presenteert ontwerp Passage Riche

Mooi Boxtel

In het Muziekhuis Boxtel aan de Passage Riche presenteerden Jan Pennings, Mitch Koningstein en Paul Jongsma van Stichting Tunnel Vision maandagavond het ontwerp dat zij maakten voor de muren van die straat. Hun graffitikunstwerk zal de muur vanaf de achterkant van restaurant Di Piu tot aan de toegangspoort aan de achterkant van de Kindertuin bestrijken.

Frank Sinatra, Madonna, Elvis Presley, 2Pac en Ariane Grande, allen grote voorbeelden voor hun generatie, kijken straks uit over de Passage Riche. Maandagavond presenteerde Stichting Tunnel Vision het fleurige ontwerp voor de toegangsstraat van het Muziekhuis Boxtel. Op de achtergrond prijken subtiel teksten van de bekendste nummers van de artiesten en ook aan een link met de kinderen van de Kindertuin is gedacht.

Al in december 2017 kwam het drietal, Jan, Mitch en Paul in contact met Paul van Alphen, voorzitter van Boxtels’ Harmonie. Het Muziekhuis in Boxtel was net geopend, maar de toegang aan de Passage Riche had nog steeds de uitstraling van een duister steegje. Hoog tijd dus om dat aan te pakken, zo redeneerde de harmonie. Toch duurde het vanwege allerlei redenen tot afgelopen maandag tot het definitieve ontwerp gepresenteerd kon worden.

Volgens Jan Pennings, die het ontwerp maandag toelichtte, was met name het rond krijgen van het financiële plaatje een hele puzzel. Die is uiteindelijk opgelost met een bijdrage van de gemeente, de eigenaars van de muren waarop Tunnel Vision het ruim vier meter hoge kunstwerk zal maken en geldschieters van buitenaf. De verwachting is alleen al dat er ruim 300 bussen spuitbussen verf nodig zijn om het ontwerp te realiseren. Een monsterklus dus voor het drietal, maar Pennings ziet er niet tegenop. “Het liefst zouden wij heel Boxtel doen!”, lacht hij.

Nog niet alle details in het ontwerp zijn ingevuld, maar het ontwerp is voor zo’n 95 procent ook hoe het kunstwerk er straks uit komt te zien, schat Jan. Op dit moment is nog niet zeker of en hoe de toegangsdeuren van het Muziekhuis bespoten worden. Dat wordt besloten nadat het ontwerp gerealiseerd is. Net zoals hun andere openbare kunstwerken voorziet Tunnel Vision ook de Passage Riche van een speciale coating die ervoor zorgt dat andere ‘kunstenaars’ het werk niet kunnen vernielen met graffiti.

Het ontwerp werd maandagavond, door het gezelschap van genodigde omwonenden, pandeigenaren en vertegenwoordigers van Muziekhuis Boxtel, in ieder geval positief ontvangen. ‘Prachtig’, noemt bijvoorbeeld Hindrik Schuurman, van de Kindertuin het. En daar zijn op hun beurt de drie kunstenaars van Tunnel Vision weer blij mee. Het drietal begint in het weekend van 7 september met de werkzaamheden. Vanaf die datum wordt iedere zaterdag gewerkt aan het kunstwerk. De mannen van Tunnel Vision schatten dat ze zo’n vijf zaterdagen nodig hebben om het te voltooien, afhankelijk van het weer. Als het regent kan er namelijk niet gespoten worden. Daarmee is het kunstwerk naar verwachting ruim op tijd klaar voor de opening van de vernieuwde Passage Riche op 9 november.

Tekst en foto credits: Sander van Kasteren
Bron: Mooi Boxtel