Tunnel Vision op BD.nl

‘Graffiti zou op meer plekken in Boxtel niet misstaan’

Het evenement Tunnel Vision 2.0 wil zondag laten zien dat graffiti echte straatkunst is. Die op meer legale locaties in Boxtel niet zou misstaan.

Het beste wat Boxtel op het gebied van graffitikunst te bieden heeft. Dat was de tunnel over het Duits lijntje en onder de A2 in Boxtel. Nu even een paar dagen niet, want de wanden zijn woensdag zwart gespoten en daarmee weer een blank canvas. In afwachting van bijna zestig graffitikunstenaars die de tunnel zondag weer vol verven. De graffiti-jam Tunnel Vision 2.0 wordt groter dan de eerste editie.

Negatief imago doorbreken
Tunnel Vision is vorig jaar opgezet door leden van Vereniging De Dommel Door Boxtel (VDDDB) die de tunnel wilden kuisen en de Boxtelse graffitikunstenaars Mitch Koningstein en Paul Jongsma die er een Hall of Fame van wilden maken. Ofwel: een legale graffitilocatie waar de mooiste straatkunst van Boxtel te zien is. Het festival werd ook opgezet om het negatieve imago dat graffiti vaak heeft te doorbreken. De eerste editie trok zo’n 1.500 bezoekers. Jongsma verwacht nu het dubbele aantal. ,,Het programma is breder en ook professioneler opgezet met meer en betere steigers, we hebben meer promotie gemaakt en ook meer steun gekregen”, vertelt mede-organisator Paul Jongsma (32) uit Boxtel.

Die extra steun kwam mede omdat de vorige editie uiterst succesvol was. De legale plek voor deze straatkunst wordt breed gewaardeerd. De gemeente steunt de organisatie nu met een subsidie van 13.000 euro, maar ook tal van anderen werken mee, zoals de Liempdse carnavalsvereniging Ge Kunt Me Wa, onder meer met de catering.


Vanuit het hele land zorgen 58 graffitikunstenaars dat de tunnel zondag 25 juni tussen 10.00 en 20.00 uur gevuld wordt met fraaie straatkunst. Daarnaast zijn er muzikale optredens van dj Rachi en de Swanee Bridge Jazzband uit Boxtel en rapper Boeze uit België. De breakdance crews, Cypheractive Crew uit Boxtel en Escape From The Zoo uit Waalwijk verzorgen vijf shows. En Reemz laat zijn kunsten als freestyle basketballer zien. Kinderen kunnen voor 5 euro meedoen aan een workshop graffiti maken.

Paul Jongsma en mede-organisator Jan Pennings, die woensdag de tunnel zwart spoten, pleiten vurig voor meer legale graffitiplekken komen in Boxtel. ,,Blinde muren, lelijke plekken, schakel ons gerust in. Ook de gemeente mag ons betaalde opdrachten geven. Wij zorgen dat er echte straatkunst voor in de plaats komt”, zegt Jongsma. ,,Wie komt kijken naar Tunnel Vision 2.0 kan zien wat er allemaal voor fraais mogelijk is.”

Johan van Grinsven

Bekijk het artikel op bd.nl