Tunnel Vision geeft centrum meer kleur

Centrum Edition Brabants Centrum

Prachtige kunstwerken verschenen zaterdag en zondag op de Markt in Boxtel. Tijdens Tunnel Vision Centrum Edition gingen dertien artiesten aan de slag met het maken van indrukwekkende graffiti die uiteindelijk in de etalages van leegstaande centrumpanden komt te hangen. “Zo wordt het centrum meteen wat levendiger.”

Het coronavirus zorgde er ook in Boxtel voor dat veel activiteiten moesten worden afgelast. Bijvoorbeeld het jaarlijkse evenement Tunnel Vision, waarbij graffitikunstenaars in een weekend de mooiste dingen maken. Dat dit in 2020 niet door zou gaan, was iets waar de gelijknamige stichting zich al zo’n beetje bij had neergelegd. Tot het moment dat Jordy van den Boer het bestuur benaderde. “Acht weken lang organiseerden we op de Markt allerlei activiteiten, coronaproof uiteraard”, verteld coördinator Van den Boer van Bruisend Centrum Boxtel. “We wilden daarbij zoveel mogelijk verschillende doelgroepen bereiken. Tunnel Vision mocht dus niet ontbreken.”

Van den Boer nam contact op met de secretaris en graffitikunstenaar Jan Pennings en binnen de kortste keren had het tweetal Tunnel Vision Centrum Edition op poten gezet. “Ik was eigenlijk allang blij dat ik eens niet over Lego werd benaderd”, zegt Pennings, die samen met Lola Nouwens het televisieprogramma Lego Masters won. “We willen als stichting Tunnel Vision de negatieve associaties bij graffiti wegnemen. En hoe kan dat beter dan dor midden in het centrum aan de slag te gaan?”

Veel gezonder

De dertien kunstenaars mochten zelf bepalen hoe hun werk eruit zou komen te zien. Sommigen kozen voor een abstractere stijl, anderen maakten juist herkenbare figuren. “Het eindresultaat is echt gevarieerd”, zegt Pennings trots. “We hebben veel positieve reacties gekregen. De kinderen vonden vooral de afbeelding van Pinokkio heel gaaf, oudere Boxtelnaren waren erg enthousiast over het kunstwerk van Michael van Gerwen. Van den Boer vult aan: “Het is mooi om te zien dat er veel mensen kwamen kijken. We willen jongeren laten zien wat je allemaal met een spuitbus kunt maken. Misschien stimuleert hen dat wel ook deze richting op te gaan: het is een stuk gezonder dan achter een spelcomputer hangen.”

En de kunstwerken? Die worden tijdelijk opgeslagen, maar worden in de komende weken in etalages van leegstaande centrumpanden geplaatst. “Hierdoor wordt Tunnenl Vision letterlijk zichtbaar, maar het is ook goed voor het centrum:, vind Pennings. Van den Boer: “Het maakt een leegstaand pand in ieder geval aantrekkelijker en levendiger. Winkelend publiek heeft straks genoeg moois om naar te kijken.”

Foto credit: Jan van der Steen
Tekst credits: Mariëlle Wijffelaars
Bron: Brabants Centrum