Tunnel Vision en Oertijdmuseum bundelen krachten voor rotondedino’s

Rotondedinos

Stichting Tunnel Vision Boxtel en het Oertijdmuseum vinden elkaar in een bijzondere samenwerking. Twee door museumeigenaar René Fraaije geïmporteerde Europasaurussen worden door de graffitiartiesten van Tunnel Vision gespoten tot levensechte exemplaren. Als de kunstwerken klaar zijn worden, ze op de rotonde Dukaar geplaatst, nabij het Boxtelse politiebureau. Fraaije: “Door op deze manier samen te werken maken we er een Boxtels feestje van.”

De twee Europasaurussen uit de Filipijnen staan zondagochtend nog in de grondverf. Fraaije: “Dat heb ik vast voor de mannen van Tunnel Vision gedaan. De rest laat ik aan hen.”

Gezien de status van Mitch Koningstein, Jan Pennings en Paul Jongsma, zij organiseren immers al enkele jaren het populaire graffiti-evenement Tunnel Vision en hebben samen al diverse muren voorzien van hun kunstwerken, worden de prehistorische langnekken zeker en vast prachtig verfraaid. De drie painters kregen nog wel hulp uit onverwachte hoek. Fraaije: “Een tijd lang was Joris Groothoff hier als stagiair Eco- en Wildlife werkzaam, die het schilderen en tekenen van dino’s als hobby had. Hij maakte voor mij vijf verschillende ontwerpen. Mitch, Jan en Paul kozen degene waarmee ze het beste uit de voeten konden en gaan hiermee aan de slag.”

Geen Carnaval

Koningstein en Jongsma zijn inmiddels gestart met painten. “We gaan voor een levensecht ontwerp, geen carnavalfestival”, lacht Koningstein. Jongsma vult aan: “We weten natuurlijk niet precies hoe dino’s eruitzien, maar hebben goed gekeken naar patronen die bekend zijn een gaan voor een realistisch beeld. Daar zit ook mijn specialiteit: levensecht werk.”

Als de Europasaurussen zijn gespoten, komt er een beschermende laag coating overheen, die ze als het goed is jarenlang beschermd tegen invloeden van buitenaf. “Daarna worden ze door loonwerker Marcel van Pinxteren, die als sponsoring al ons grondwerk doet, op twee betonnen sokkels op de rotonde Dukaat in de Bosscheweg geplaatst. Wanneer dat gaat gebeuren? Ik hoop op het moment dat wij de deuren van het museum weer open mogen gooien”, vertelt Fraaije.

Gezamenlijke ambities

De gezamenlijke ambities van het Oertijdmuseum en Tunnel Vision houden niet op bij deze samenwerking. Fraaije: “Ik ben al jaren stapsgewijs bezig om Boxtel op de kaart te zetten. Ik heb het idee de route van het NS-station naar het Oertijdmuseum te verfraaien tot een leuke gezinswandeling met dino’s: zowel echte als via augmented reality zichtbare exemplaren. Dit lijkt mij een mooi visitekaartje voor de gemeente Boxtel. De route loopt dan door het centrum en is daarmee ook goed voor de lokale middenstand.”

Koningstein heeft ook nog wat ideeën en vult de museumdirecteur aan: “Wij zouden van de kopse kanten van de flats langs de Bosscheweg een dinolandschap kunnen maken. En er zijn vast nog meer muurtjes die we kunnen painten.”

Maar eerst de Europasaurussen dus op de rotonde bij de Dukaat. Deze worden zelfs op een speciale manier bij elkaar neergezet. Fraaije: “Als je vanuit een bepaalde richting de rotonde nadert, vormen de nekken van de dino’s samen een hart. Als je het niet meteen ziet, kun je nog een rondje rijden, dat is dan weer het voordeel.”

Foto credit: Bas van den Biggelaar
Tekst credits: Linda van de Wiel
Bron: Brabants Centrum