Tunnel Vision 2.0 in de Mooi Boxtel krant

De Mooi Boxtel Krant

Tunnel Vision 2.0 zet graffitikunst op de kaart

Nadat de eerste versie van het cultureel evenement Tunnel Vision vorig jaar een doorslaand succes bleek, gaat de tweede editie op 25 juni van start. Tijdens het graffiti-evenement wordt de tunnelwand van het viaduct waar het voormalig Duits Lijntje onder de A2 door loopt omgetoverd tot de schildersezel van tientallen graffiti-artiesten. Daarnaast zijn er workshops graffiti-spuiten, breakdance optredens en mc’s. Het evenement moet een doorsnede van de hiphopcultuur bieden.

Het idee voor de eerste editie ontstond toen Theodoor van Leeuwen, Ad van Gennip en John Rikken van Vereniging De Dommel Door Boxtel de tunnel in het vizier kregen. “We ruimden met de vereniging al enige tijd de oevers van de Dommel op toen iemand uit die ‘prikploeg’ zei dat hij bij het viaduct onder de A2 geweest was.
Het leek daar volgens hem wel een vuilnisbelt.” Hoewel het strikt genomen niet de taak was van Van Leeuwen en ‘zijn’ club om de locatie schoon te houden, besloten
ze de touwtjes in handen te nemen.

De locatie werd opgeruimd en in samenspraak met ProRail, Rijkswaterstaat
en de gemeente kwamen er prullenbakken. Ook werd geld vrijgemaakt om ‘iets’ met de locatie te doen, bijvoorbeeld met graffiti. Dit was het moment dat Mitch Koningstein (32) en Paul Jongsma (32) in beeld kwamen. “Wij lazen in de kranten dat er subsidie vrijkwam en iets over graffiti en belden elkaar meteen op”, zegt Mitch. Het tweetal ging om tafel met De Dommel Door Boxtel en de eerste editie in oktober 2016 was geboren.

Het evenement was zo’n succes dat de gemeente er veel aan gelegen was om daar een vervolg aan te geven. Dat kwam de organisatie, waar zich inmiddels ook Jan
Pennings (27) bij aangesloten had, goed uit, want het plaatsen van de benodigde steigerconstructies in de tunnel is een kostbare operatie, die ruim 50 procent van de 13.000 euro aan subsidie opslokt.

Het programma van Tunnel Vision 2.0 biedt vermaak voor jong en oud. Voor de jongste aanwezigen is er een graffiti-workshop, waar de eerste stapjes naar het (legaal) graffitispuiten gezet worden. Rapper Boeze Bas uit België en Reemz, bekend van Hollands Got Talent met zijn freestyle basketbal, zullen optredens verzorgen voor de ‘oudere jongeren’.

De datum van Tunnel Vision, 25 juni, is niet voor niets zo gekozen; op die dag vindt namelijk Boxtel En Route plaats, met als thema ‘Verborgen Schatten’. Het doel van dit evenement is het verbinden van alle Boxtelaren. Vanuit dit oogpunt zal ook de Swanee Bridge Band optredens verzorgen.

Mitch en Paul zijn al jaren graffitiartiesten. En nee, ze zijn geen straatschoffies, maar nette jongemannen. Mitch is docent Engels in Waalwijk en Paul grafisch vormgever. Beiden begonnen in hun vroege tienerjaren met het spuiten. In die tijd was dat nog niet legaal, maar werd het op sommige plekken gedoogd.

Inmiddels is het graffiti-spuiten op veel locaties, zoals bij het Duits Lijntje, wel legaal. Dat heeft volgens Paul zowel voor- als nadelen. Hij wijst op een zichtbaar
haastig, met een krachtterm overspoten graffitikunstwerk van Tunnel Vision 1.0: “Sommigen vinden graffiti vandalisme, maar dit vind ík dan weer vandalisme.” Mitch: “Dat zeg je goed! Er zijn ongeschreven regels dat wat je ‘crosst’ mooier moet zijn dan het origineel.” Met dat ‘crossen’ bedoelt Mitch het overspuiten van een bestaande ‘piece’, ofwel graffitiwerk.

Zo zijn er meer regels. Bijvoorbeeld dat je het hele kunstwerk dat je overspuit eerst netjes wegwerkt met een laag ‘grondverf’. Zuchtend wijst Mitch op enkele kliederwerken. “Ik zou hier als graffitispuiter huilend weglopen als ik zoiets had neergezet. Helemaal omdat het hier legaal is. Hier zou je eigenlijk het vetste moeten zetten wat je kan, omdat je hier alle tijd van de wereld hebt!”

Het spuiten zelf is lastiger dan het lijkt, zo vertellen de jongens. “Je begint bij graffitiwerk met het spuiten van de achtergrond, van daaruit werk je naar voren toe.” Verder is het spuiten volgens Jan eigenlijk veel trail & error. Zelf begon hij zo’n anderhalf jaar geleden op aandringen van Mitch en Paul. “Je weet als je begint niet precies wat de graffiti doet op een muur”, vertelt Jan. Het onder controle krijgen van de spuitbus heet veelbetekenend ‘can control’.

De 13.000 euro subsidie wordt langzaamaan afgebouwd totdat het evenement, door middel van sponsors, geheel op eigen benen kan staan. Inmiddels staan versie 3.0 en 4.0 al in de grondverf en is er ook een stichting in oprichting om de financiering van de volgende edities op rolletjes te laten verlopen.

Tunnel Vision 2.0 vindt plaats op zondag 25 juni van 10.00 tot 20.00 uur. Vooralsnog doen er al 58 graffitikunstenaars mee.

(Foto en tekst: Sander van Kasteren)