Spoortunnel Boxtel Is Graffiti-hotspot

Brabants Centrum

Er is het afgelopen jaar veel gediscussieerd over kunst en cultuur in Boxtel. En daarbij kwamen ook diverse tegenstellingen aan bod. Althans dat vinden Paul Jongsma, Mitch Koningstein en Jan Pennings. Het Boxtelse drietal houdt zondag 2 september graffiti-festival Tunnel Vision 3.0 in de buiten gebruik geraakte spoortunnel van het Duits Lijntje onder rijksweg A2. Op de betonnen tunnelwanden moet ook een tegenstelling ontstaan. “Aan de ene kant zal naar verwachting veel zwart en rood te zien zijn als symbool voor de hel. Aan de andere kant wordt de hemel verbeeld; met veel blauw en wit.”

De derde editie van de graffiti-jam heeft voor het eerst een centraal thema. ‘Heaven and Hell’. In de hoop dat de deelnemende spuitbuskunstenaars tussen 10.00 en 20.00 uur iets duisters of verlichtends kunnen maken. De twee muren van spoortunnel Duits Lijntje onder de rijksweg A2 worden elk voorzien van een andere kleur ondergrond: lichtblauw voor de hemelse afbeeldingen, zwart voor de helse spuitbusschilderingen.
De eerste twee edities van Tunnel Vision werden nog gekoppeld aan een lokaal evenement (kunstroute De Rode Draad in 2016 en Boxtel En Route in 2017). Nu hebben Jongsma, Koningstein en Pennings, die het bestuur vormen van de eerder dit jaar opgerichte stichting Tunnel Vision, gekozen voor een op zich zelf staande activiteit. Er doen bijna zestig nationale en internationale deelnemers mee. Ze worden al enkele weken een voor een aangekondigd op Facebook.

Veel voorbereiding

“Het liefst hadden we het evenement kort voor de zomervakantie gehouden”, zegt Jongsma. Hij vervolgt: “We hadden toen nog niet alles in kannen en kruiken. De voorbereiding heeft best wat kruim gekost, nu we Tunnel Vision helemaal zelf organiseren. Maar gelukkig krijgen we van diverse kanten hulp en belooft het weer een mooie editie te worden.” Pennings knikt: “Vanaf het begin was bekend dat de subsidie die de gemeente Boxtel drie jaar geleden toezegde, jaarlijks zou teruglopen. Dus hebben we diverse cultuurfondsen aangeschreven. Die vragen ieder op zich weer andere informatie, dus dit traject heeft best wat tijd gevergd. Maar het is gelukt.”
“En gelukkig hebben we aanzienlijke sponsorbijdragen van diverse bedrijven gekregen”, benadrukt Koningstein. “Zo stelt een Duitse verffabrikant voor alle deelnemers acht spuitbussen ter beschikking. Op die manier kunnen we iets terugdoen voor de kunstenaars die van heinde en verre naar deze hotspot komen.”
Want een hotspot is de Boxtelse spoortunnel in de loop van de jaren wel geworden, weet het drietal. Tal van painters weten deze plek te vinden om hun tags (teksten) en pieces (afbeeldingen) te plaatsen. Maar de bovenste helft van de tunnelwand blijft veelal onaangeroerd. “Painters zijn best een beetje lui en gaan niet gauw met ladders en zo aan de slag. De zuidelijke tunnelwand bevat zelfs nog alle muurschilderingen van Tunnel Vision 2.0:, lacht Jongsma.

Workshop en muziek

Tunnel Vision 3.0 wordt ‘aangekleed’ met diverse randactiviteiten. De Boxtelse breakdancer  Rawneal (Ranil van Peperstraten) verzorgt een workshop, de band Mr. Joe Abe (met onder meer plaatsgenoot Bas van den Biggelaar) zorgt voor samen met een deejay voor de muzikale omlijsting. Ook is er een graffiti-workshop voor kinderen.
“Doel is nog altijd om graffiti bij een breder publiek onder de aandacht te brengen en te laten zien dat het échte kunst is”, zegt Pennings. “Het liefst zouden we op meer plekken in Boxtel ons werk laten zien. Door grijze, kale muren mooi te maken. Heerlen en Breda zijn op dit gebied al een stapje verder. Daar kun je met een speciale app al een graffitiroute door de stad afleggen.”

Tekst: Henk van Weert
Foto credits: Peter de Koning