Permanent eerbetoon voor Jan Pennings

Eerbetoon Jan Pennings

Een tijdelijk werk ter ere van de dit jaar overleden Jan Pennings hadden zijn vrienden eind augustus al aangebracht op de voormalig spoortunnel onder de A2 van het Duits Lijntje, maar nu is er ook een blijvend eerbetoon. Aan het Breukelsplein prijkt op de muren van het pand van Bosch Wijnkopers een graffitikunstwerk ter nagedachtenis van de mede-grondlegger van Stichting Tunnel Vision.

Nike’s, LEGO, een helm van Boba Fett uit Star Wars en natuurlijk een pakje Marlboro, voor de gelegenheid ‘Janboro’ gedoopt. Het zijn enkele van de favoriete zaken van Jan Pennings, mede-oprichter van Stichting Tunnel Vision. Sinds dit weekend begroeten ze mensen die via de Breukelsestraat het Breukelsplein op komen. Natuurlijk prijken ook een groot portret van hem en de
tekst ‘RIP Jan’ op de muren.

Het kunstwerk is het vervolg op een graffiti-jam die eind augustus ter ere van de dit voorjaar overleden Jan Pennings ontstond. Penningmeester Paul Jongsma, van Stichting Tunnel Vision, legt uit dat dit wel vaker gebeurt als iemand uit de scene overlijdt. “Maar dat dat niet permanent zou zijn, dat wisten we ook al toen we daar aan de slag gingen”, blikt hij terug naar het eerbetoon aan Pennings onder de A2.

Super dankbaar

Nog geen dag nadat de twee resterende leden van Stichting Tunnel Vision, Paul Jongsma en Mitch Koningstein in de media aangaven dat ze graag ook een permanent werk ter nagedachtenis van hun vriend wilden maken, kregen zij al een belletje. Het was Mieke Bosch, van de gelijknamige wijnspeciaalzaak aan de Breukelsestraat. “Zij stelde haar muur beschikbaar”, vertelt Jongsma.

“Of eigenlijk: muren”, vult hij zichzelf aan. De achterzijde van het winkelpand grenst aan het Breukelsplein. “Wij waren dan ook meteen super dankbaar”, vertelt Jongsma. “Echt een super mooi gebaar”, noemt hij het.

Al tijdens het in de grondverf zetten van de muren trokken de werkzaamheden volop bekijks. “Mensen vroegen wat wij aan het doen waren”, vertelt Jongsma. “Als we dat dan uitlegden vonden ze het geweldig.”

Nieuw bestuurslid

Hoewel Jan Pennings natuurlijk nooit echt te vervangen is, is zijn bestuursfunctie bij Stichting Tunnel Vision inmiddels wel opgevuld. Het is immers formeel nodig om drie bestuursleden te hebben in een stichting. Met het wegvallen van Pennings moest dus gezocht worden naar een opvolger.

Inmiddels is in Duane Tomala als secretaris bij de stichting aan de slag gegaan. Pennings is benoemd als erelid van Tunnel Vision. En om dat kracht bij te zetten is hij vanaf nu niet meer te missen voor bezoekers van het Breukelsplein.

Foto credit: Jan van der Steen
Tekst credit: Sander van Kasteren
Bron:
Mooi Boxtel