Passanten Boxtelse corridor worden voortaan verwelkomd door Petrus en acht gouden eenden

Brabant-Dagblad-Dolph-Cantrijn

Passage De Beiaard heeft dankzij een drietal graffitiartiesten van stichting Tunnel Vision Boxtel een ware upgrade ondergaan. De muren van een donkere en onuitnodigende doorgang zijn getransformeerd tot een artistieke voorstelling.

Met een uiterste precisie is Paul Jongsma (39) bezig om de toren van de laatgotische Sint-Petrusbasiliek in miniatuurvorm te laten verrijzen. Laagje voor laagje, van donker naar licht en vice versa. Een foto naast hem geeft alle details prijs. In z’n ene hand rust een spuitbus, in de andere een stukadoorsspatel. Op de achtergrond klinken arbeidsvitaminen van de hiphopformatie Wu-Tang Clan.

„De spatel is verrekte handig als je kaarsrechte lijnen wilt trekken. Het voorkomt een hoop gefriemel, ondanks het feit dat ik geen last heb van de bibberitus. Deze muren, die we eerst met latex gebroken wit hebben gemaakt, lenen zich zeker voor graffiti. Alleen jammer dat de ruwe structuur van de bakstenen van invloed is op de egaliteit van het oppervlak. Ze hadden potverdikke de muren best wel mogen stuken voordat we hier aan de slag gingen”, verwoordt Jongsma grinnikend.

Uit de jaren 80

Met ‘ze’ bedoelt-ie de vertegenwoordigers van de Vereniging van Eigenaren (VvE) De Beiaard, de opdrachtgever. Het wooncomplex uit de jaren 80 heeft de afgelopen periode zowel inpandig als aan de buitenkant een fikse onderhoudsbeurt gekregen. Na al die noeste arbeid leek het leeuwendeel weer koek en ei, behalve dan de nabijgelegen 25 meter lange corridor die fungeert als doorgangsroute tussen het gebied rondom de Markt en de Sint-Petrusbasiliek.

Vanwege de onaantrekkelijke donkere uitstraling – sommigen spraken zelfs van een grimmige doorsteek – vond de VvE het noodzakelijk actie te ondernemen. Stichting Tunnel Vision Boxtel, die binnen de gemeente al een reeks succesvolle graffitiprojecten heeft verwezenlijkt, was snel de aangewezen partij om de boel op te vrolijken. De kosten van de operatie komen neer op 5000 euro, een bedrag dat vanwege het maatschappelijke belang deels door de gemeente is opgehoest.

Behoorlijk wat vrijheid gekregen

Enkele meters verderop heeft ‘broeder’ Duane Tomala(40) zijn aandacht gevestigd op het aanbrengen van het wapen van Boxtel. „De kerk en de beiaard staan bij deze opdracht centraal. Van de VvE hebben we behoorlijk wat vrijheid gekregen, maar om het wapen kunnen we niet heen”, legt hij uit. Langzaam maar zeker krijgt schildhouder Petrus gestalte, met in z’n handen twee robuuste sleutels. Eronder zwemmen acht gouden eenden.

Mitch Koningstein (38), samen met Jongsma oprichter van de stichting, is de derde kunstenaar die zijn creativiteit tentoonspreidt. „Bij dit project ben ik onder meer verantwoordelijk voor het glas in lood op de muren. De lijnen hoeven niet kaarsrecht te zijn, dat is in het echt ook niet het geval”, onderstreept hij.

Uit de hand gelopen hobby

„Onze stichting stelt zich ten doel graffiti als kunstvorm toegankelijk te maken voor iedereen. We zijn telkens met ons drieën; Duane heeft in 2021 de plek ingenomen van onze overleden vriend Jan Pennings. We hebben alle drie een baan, dit moet je beschouwen als een uit de hand gelopen hobby. Het ‘painten’ zit in ons bloed, vandaar dat we geregeld op onze vrije dagen aan het spuiten zijn. Dat heeft geresulteerd in een enorme variatie aan kunstwerken. De Europasaurissen bij het Oertijdmuseum, die we gekscherend als ‘de gatekeepers van Boxtel’ betitelen, is een van onze visitekaartjes. Daarnaast organiseren we elk jaar een event bij de A2 bij het Duits Lijntje.”

Zaterdagmiddag om 15.00 uur zal wethouder Hans Heesen de mural officieel onthullen.

Foto credits: Dolph Cantrijn
Tekst credits: Chris Korsten
Bron:
Brabants Dagblad