Passage Riche

Tunnel Vision / Passage Riche

18/09/19 t/m 24/11/19

Het project is een samenwerking geweest met Stichting Muziekhuis.

Het eerste contact werd al eind december 2017 gelegd door Paul van Alphen. Begin 2018 hebben we voor het eerst samen gezeten met enkele leden van Stichting Muziekhuis en de Boxtelse Harmonie om te horen wat hun plannen precies waren. Tijdens dit gesprek werd ons duidelijk dat de muurschildering een onderdeel was van de totale transformatie van de Passage Riche.

Bijna gelijktijdig werd er unaniem een motie voor gevelkunst aangenomen door de gemeenteraad. De motie was ingebracht door D66 Boxtel. Hierna schreef D66 een prijsvraag uit, waar inwoners van Boxtel aan konden geven waar ze graag gevelkunst wilde zien.

De winnares van deze prijsvraag had de wanden van het Muziekhuis als perfecte locatie aangewezen.

In begin en medio 2018 volgde nog enkele gesprekken en in mei 2018 gaven we een offerte af voor het aanbrengen van een muurschildering en hebben we een grove potloodschets gemaakt van ons concept.

Tijdens de rest van het jaar 2018 en begin 2019 heeft het Muziekhuis een plan in elkaar gezet om de Passage Riche aan te pakken en april 2019 kregen we te horen dat het project definitief door zou gaan. Alle werkzaamheden werden ingepland. Het aanbrengen van de muurschildering werd een van de laatste handelingen die verricht moest gaan worden.

In de tussentijd dat er hard werd gewerkt aan het verfraaien van de Passage Riche, werkten Mitch, Jan en Paul aan het uitwerken van de potloodschets tot een definitief ontwerp. Het definitieve ontwerp hebben we op maandag 26 augustus gepresenteerd en deze werd meteen akkoord bevonden. Het ontwerp van de muurschildering laat de geschiedenis van de (pop)muziek zien van de jaren 60 t/m nu. Dit hebben we gedaan door iconische figuren zoals Sinatra, Tupac en Ariana Grande af te beelden en verschillende muziekdragers en instrumenten.Het geheel is een afspiegeling van de maatschappij: jongeren die o.a. naar Ariana Grande en Tupac luisteren via hun Beats koptelefoon of iPod, terwijl de oudere generatie naar Elvis of Sinatra luistert op een cd of lp.

Tevens hebben we in het ontwerp alle drie onze kwaliteit kunnen inzetten. Mitch doormiddel van typografie, Jan doormiddel van zijn illustratieve en semi-realistische stijl en Paul doormiddel van zijn voorkeur voor realisme.

Muurschildering

Na de vierde editie van de Tunnel Vision graffiti-jams begonnen we op zondag 8 september met het afplakken en texen van de muren. Het weekend van 14 september werd gebruikt om het ontwerp op te zetten en vanaf zaterdag 21 september kon er daadwerkelijk begonnen worden met het aanbrengen van de muurschildering. Doordat we de werkzaamheden van de stichting naast onze banen doen, konden we alleen maar in de weekenden aan de muurschildering werken. De eerste weken ging dat behoorlijk goed, maar vanaf midden oktober hadden we te maken met verregende weekenden of erg dreigende weekenden, waarin we maar mondjesmaat aan de slag konden. In de foto’s van het proces, gemaakt door Bas van den Biggelaar en Jan van der Steen, is goed te zien dat we zowel hebben gewerkt in een T-shirt als in een dikke winterjas.

De begrote uren hebben we uiteindelijk dik overschreden omdat we ons behoorlijk hadden vergist in de grootte van het project. Uiteindelijk we hebben we in 260,25 uur, verdeeld over 3 man, een project neergezet waar we trots op zijn. Een grote muurschildering in de publieke ruimte die voor iedereen zichtbaar is.

Officiële opening

Op zaterdag 14 december werd de vernieuwde Passage Riche geopend door de nieuwe burgemeester van Boxtel, Ronald van Meygaarden. De officiële opening werd geopend door muzikanten die repeteren in het Muziekhuis. Tijdens de opening was het erg slecht weer, maar volgens de nieuwe burgemeester “Is er niks mooier dan iets zegenen met hemelwater”. Na het knippen van een lint werd reus Jas de Keistamper geroepen door de burgemeester en enkele kinderen, waarna hij verscheen en de vernieuwde Passage Riche kwam inspecteren.

Foto credits: Bas van den Biggelaar, Jan van der Steen en Sander van Kasteren.

Foto’s Passage Riche