Oud en nieuw ontmoeten elkaar bij Tunnel Vision 5.0

De vijfde editie van graffiti-evenement Tunnel Vision gaat zondag (11 september) van start. Van 10.00 tot 20.00 uur worden door verschillende graffiti-kunstenaars de meest uiteenlopende ‘pieces’ gezet op de spoortunnel onder de A2 bij Liempde. Het thema van dit jaar is Old skool vs. New skool, dus oude en nieuwe graffiti-stijlen zullen na afloop tegenover elkaar op de tunnelwanden prijken.

Een ode aan de verschillende graffiti-stijlen. Zo kun je het thema Old skool vs. New skool van Tunnel Vision 5.0 volgens Paul Jongsma uitleggen. De penningmeester van Stichting Tunnel Vision legt uit dat er in de afgelopen jaren een serieuze ontwikkeling gaande is geweest in graffiti-land. Van zogeheten ‘pieces’ (vooral korte teksten in een duidelijke stijl) naar cartoonachtige stijlen vandaag de dag.

“Hoe tof zou het zijn die twee werelden bij elkaar te brengen?”, schetst mede-bestuurslid Mitch Koningstein de gedachte waarmee zijn stichting aan de slag ging om de vijfde editie van de graffiti-jam te organiseren. De ene zijde van de tunnel ‘Old skool’ met vooral letters en tekst in alle stijlen, de andere ‘New skool’ met veel abstractere kunst en cartoons.

Verandering

Er is een hoop veranderd sinds de laatste editie van Tunnel Vision, alweer in 2019. Uiteraard was er de coronapandemie waardoor twee edities van de gaffiti-jam moesten worden overgeslagen, maar er was ook een persoonlijk drama: mede-oprichter van Stichting Tunnel Vision, de stichting achter het graffiti-evenement, Jan Pennings overleed.

Zijn overlijden was een schok voor de resterende bestuursleden Mitch Koningstein en Paul Jongsma. Toch gaven zij al snel aan niet met hun stichting en bijbehorend evenement te willen stoppen. Sterker nog: editie 5.0 stond ten tijde van Pennings’ overlijden al in de steigers. Zonde dus om dat werk verloren te laten gaan.

Bovendien timmert de stichting al sinds editie één aan de weg. Diverse garageboxen en andere locaties in Boxtel zijn inmiddels versierd met graffiti-kunstwerken van Tunnel Vision. En het evenement Tunnel Vision staat jaarlijks bij veel graffiti-artiesten uit binnen- en buitenland geblokt in de agenda.

Bekende namen

De meeste artiesten voor editie 5.0 waren dan ook al vastgelegd toen bleek dat corona roet in het eten zou gooien. Zeker na het overlijden van Jan bleek dat ze vrijwel allemaal ook in 2022 bereid waren weer te komen.

Er zitten bekende artiesten tussen. “Aan de New Skool kant komen bijvoorbeeld een paar Duitsers, die zijn echt next level!”, vertelt Paul, die zelf is opgeleid als grafisch vormgever. “Semor en Pout bijvoorbeeld. Die hebben een heel grafische stijl.” Of Mickey, een van de eerste vrouwen die in Nederland actief was in de scene. Mitch: “Zij is echt een baas!”

Niet stilgezeten

In de tijd sinds de vorige editie zaten Mitch Koningstein, Paul Jongsma en nieuw bestuurslid Duane Tomala uiteraard niet stil. “Het kostte ons best veel kruim om die hele tunnel steeds in de verf te zetten”, blikt Mitch terug op de eerdere evenementen. “We smeerden er wel veertien blikken (140 liter, red.) op!”, lacht Paul, terwijl hij een benauwd gezicht opzet.

Nu komt er een eind aan dat monnikenwerk. Een samenwerking met Mike van Kleef, van Schildersbedrijf J. van Kleef & Zn, brengt verlichting. En de verf wordt bijvoorbeeld weer gesponsord door Sikkens Center Boxtel en Drost Coatings.

Tunnel Vision blijft gratis

Zo werkt Tunnel Vision op veel terreinen samen met lokale ondernemers. Vooral ook omdat het evenement de eigen broek moet kunnen ophouden. Daar waar het kan moeten dus goede deals en slimme afspraken gemaakt worden om de kosten te drukken. “Want een betaald evenement, dat willen we er nooit van maken!”, verduidelijkt Paul.

Mede dankzij de goede connecties – Jan werkte bij Le Temps Perdu – strikte Tunnel Vision de kroeg om eten en drinken te verzorgen tijdens het evenement. “Ik liep daar binnen en had mijn zin nog niet afgemaakt, of ze kwamen al”, lacht Mitch. En zo ging het ook met ‘vaste gasten’ breakdancer RawNeal en DJ Rachi, die het evenement ook zullen opluisteren. Net zoals bijvoorbeeld Dijkhuizen, dat de elektra sponsort.

Genoeg te beleven

Nieuw bestuurslid Duane Tomala kon bovendien direct zijn meerwaarde bewijzen door rapper Winne vast te leggen. “Ik kom zelf uit Tilburg en kende Yasmir van jongerenwerk R-Newt, ook vanuit Tilburg. Via hem kon ik contact leggen met Winne. Die liet eigenlijk meteen weten wel te willen komen.” Daarnaast is er nog een oude bekende. “Ook die jongen met zijn springende auto’s komt weer”, lacht Mitch. “Maar nu neemt hij meer dan één auto mee.” Verder komen er twee Belgische rappers: Boeze en Larbii.

Genoeg te doen dus, óók voor mensen die niets met graffiti zelf hebben. Zoals gezegd verzorgt Le Temps Perdu hapjes en drankjes bij het evenement en is er live-muziek en dans. Ook zullen er toiletten aanwezig zijn en wordt gezorgd voor beschutting als het regent.

Tunnel Vision 5.0 is komende zondag gratis toegankelijk tussen 10.00 en 20.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.tunnelvisionboxtel.nl.

Foto en tekst credit: Sander van Kasteren
Bron:
Mooi Boxtel