Nieuwe ‘rotondedino’s’ strak in de lak dankzij Tunnel Vision

Rotondedinos

De rotondedino bij Hoogheem krijgt er een ‘broertje’ en ‘zusje’ bij. Nog dit jaar zullen twee zes meter lange europasaurussen de rotonde tegenover het Boxtelse politiebureau opfleuren. De twee nieuwe dino’s zijn afgelopen weekend voorzien van hun kleuren door Stichting Tunnel Vision.

De rotondedino bij de Schijndelseweg/Brederodeweg is in Boxtel een begrip sinds het levensgrote beeld van de styracosaurus in 2017 geplaatst werd. In 2021 krijgt de dino er twee metgezellen bij, op de rotonde tegenover het politiebureau. Het Oertijdmuseum laat daar twee exemplaren van een europasaurus plaatsen.

‘Mini brachiosaurus’

De europasaurus zou je kunnen zien als het kleine broertje van de 22 meter hoge en meer dan 40 ton wegende brachiosaurus. De soort werd 23 jaar geleden ontdekt in Duitsland. Na onderzoek bleek het te gaan om een klein familielid van de brachiosaurus.

De soort is waarschijnlijk ontstaan omdat een groep brachiosaurussen geïsoleerd raakten op een eiland. Wegens het gebrek aan natuurlijke vijanden en voedsel krompen de dino’s over vele generaties tot ‘slechts’ 6 meter lengte en een gewicht van zo’n 500 kilogram.

Win-winsituatie

Toen Mitch Koningstein, Jan Pennings en Paul Jongsma van Tunnel Vision lucht kregen van de plannen om nieuwe rotondedino’s aan te schaffen zochten zij contact met het Oertijdmuseum. Het drietal had wel interesse in het beschilderen van de beelden.

Dat bleek een win-winsituatie, want Oertijdmuseumdirecteur Rene Fraaije gaf aan dat het elders laten beschilderen van de dinobeelden prijzig was en bovendien riskant in verband met het transport. Mitch herinnert zich dat gesprek nog goed: “Daar hebben wij wel goei spul voor, zeiden wij.” En zo was de samenwerking bezegeld.

Afgelopen weekend was het zo ver en gingen de heren van Tunnel Vision aan de slag met het ontwerp. Dat werd gemaakt door stagiair Joris Groothoff en is zo wetenschappelijk verantwoord als met de kennis van nu mogelijk is. “Want die kleuren blijven natuurlijk niet bewaard”, aldus Koningstein.

De twee dino’s worden ieder uitgevoerd in een iets andere kleurstelling. Dit omdat gekozen is een mannetjesexemplaar en een vrouwtje te maken. “De mannetjes hebben meestal iets meer kleur”, verwijst Mitch naar het hedendaagse dierenrijk. “Zoals bijvoorbeeld bij eenden.” En dat het om een liefdespaartje gaat is ook subtiel te zien als ze straks op de rotonde staan. “Ze vormen met hun nekken samen een hartje”, aldus Koningstein.

Dagelijks 10.000 bewonderaars

De beelden krijgen naast een laag graffiti ook een coating die zo’n 15 jaar blijft zitten. Die laag moet de verf beschermen tegen invloeden van buitenaf. Als na die periode opnieuw een coating wordt aangebracht kan de graffiti in theorie eeuwen blijven zitten.

De dino’s zijn de eerste samenwerking tussen Tunnel Vision en het Oertijdmuseum, maar er worden al plannen gesmeed om vaker de krachten te bundelen. De bedoeling is dat de twee europasaurussen tegen de tijd dat het museum heropent geplaatst worden. Het lijkt er nu op dat dat rond juni het geval zal zijn, hoewel dat nog niet zeker is. Vanaf dat moment kunnen de meer dan 10.000 auto’s die de rotonde per etmaal passeren het werk van Tunnel Vision iedere dag bewonderen.

Foto credit: Sander van Kasteren
Bron: Mooi Boxtel