Memorial Mural Jan

Tunnel Vision / Memorial Mural Jan

15/09/21 t/m 28/09/21

Met de memorial jam voor Jan nog vers in het achterhoofd gingen we op zoek naar een muur binnen de gemeente Boxtel om een blijvende memorial voor Jan op te creëren. Doordat we bij een artikel over de memorial jam in het Brabants Centrum een oproep plaatste dat we opzoek waren naar een muur, hoopten we dat iemand contact met ons op zou nemen. We hadden niet verwacht dat er zo snel gehoor zou worden gegeven aan onze wens. Mieke Bosch van Bosch Wijnkopers zocht dezelfde dag dat de krant op de mat viel nog contact met ons op en gaf aan dat ze twee muren ter beschikking wilde stellen.

Breukelsplein

We zijn in overleg gegaan met Mieke en Hans over het ontwerp dat we voor ogen hadden. Tijdens dit overleg lieten ze ons de muren zien. Binnen de gemeente Boxtel zijn dit twee heel opvallende muren omdat ze grenzen aan het Breukelsplein, waar oa. de kermis altijd staat. Wij waren echt super blij, omdat het betekend dat veel mensen de permanente memorial van Jan zullen zien. Daarnaast vonden we het ook heel mooi dat de ouders van Jan op een steenworp afstand van deze locatie wonen en ze de muur hopelijk vaak zouden zien tijdens het uitlaten van hun hondje.

Concept en uitvoering

Doordat er twee muren beschikbaar werden gesteld moesten we het design opsplitsen. Al snel kwamen we tot de conclusie dat de typografie los moest worden getrokken van een portret en de interesses van Jan.

Als achtergrond gebruikten we blauwe latex als verwijzing naar de lucht/hemel. Verder werden er veel blauwtinten en een beetje goud en geel gebuikt. Het portret werd uitgevoerd in realistische kleuren, zodat dit opvalt en de aandacht trekt. Op de garagebox is in het midden een portret van Jan geplaatst met daarom heen stickers met verschillende afbeeldingen die ons aan Jan doen denken: een vos, een Boba Fett helm (Star Wars), het LEGO logo, een pakje sigaretten, Paulaner bier, een zonnebloem, Nike air max, een Bowie tag en in dezelfde stijl het logo van de huiswijn van Bosch wijnkopers. Op de muur naar de garage toe plaatsten we de tekst RIP Jan met daarnaast een sticker waar de geboorte en sterftedatum van onze vriend op staat. Door het toevoegen van de sticker aan de muur waar de typografie op staat worden de twee muren qua stijl nog meer naar elkaar toe getrokken. Datzelfde geld voor de gouden cirkels op beide muren.

De muren zijn ’s avonds doordeweeks voorgestreken en gelatext. De mural is aangebracht op twee zondagen en daarna hebben we de wanden nog voorzien van een anti-graffiti coating.

We zijn Mieke en Hans echt enorm dankbaar dat we deze speciale mural hebben kunnen realiseren, omdat ze ons hun muren beschikbaar hebben gesteld. Daar kunnen we ze niet genoeg voor bedanken.

Foto credits: Bas van den Biggelaar en Jan van der Steen

Foto’s Memorial Mural Jan