Graffitikunstenaars pimpen afvalbak

Graffitikunstenaars Pimpen Afvalbak

Om te zorgen dat gebruikers van het skatepark in Liempde flesjes, papiertjes en andere rommel makkelijk kwijt kunnen, staat er een afvalbak. Die blikvanger was eenvoudigweg zwart, maar ziet er nu dankzij stichting Tunnel Vision uit als een staaltje streetart.

Mitch Koningstein en Paul Jongsma zetten al hun skills in om van de afvalbak iets moois te maken. Het ontwerp is van de hand van Jongsma. ,,We kregen de opdracht van de gemeente Boxtel en De Bries. Dat bureau stimuleert mensen afval te scheiden en hun troep in de daarvoor bestemde blikvangers te gooien. Mijn ontwerp hangt daarmee samen. Er staan pijlen op de bak. Dit zet aan tot handelen. Iedereen snapt wat de bedoeling is. Verder heb ik gekozen voor geometrische figuren in sprekende kleuren, als contrast met het zwart.” De blikvanger moest letterlijk een echte blikvanger worden en dat is volgens Jongsma wel gelukt. ,,Niemand die zijn rommel laat slingeren, kan zeggen dat hij de bak niet gezien heeft.”

COOL

De Bries was direct enthousiast over het eerste ontwerp dat de penningmeester van stichting Tunnel Vision presenteerde. Jongsma: ,,Mitch en ik hebben ons uiteindelijk voor 90 procent aan het originele ontwerp gehouden. Ter plaatse pasten een paar kleine aanpassingen beter.” Op de afvalbak prijken positieve teksten, die de jeugd aan moeten zetten tot het gebruiken van het object. ,,De kinderen die op de skatebaan aan het steppen waren, vonden ons werk in ieder geval erg cool. Ze vroegen of we de baan zelf niet ook konden versieren. Dan moet je een brief aan de gemeente schrijven, zeiden wij.”

Het bespuiten van het object was nog een aardige klus. Jongsma: ,,Ik ben om half twaalf begonnen, Mitch rond één uur. We hebben tot een uur of zes doorgewerkt. Ik heb eerst een sticker moeten verwijderen, het kostte me drie kwartier om dat netjes te doen. Het resultaat is mooi geworden.”

Tekst credit: Jan Hermans
Bron: Brabants Centrum