Graffiti bij Tunnelvision, met overleden Jan Pennings in het achterhoofd

Graffitikunstenaars die zich volop kunnen uitleven in de tunnel (het Duits Lijntje) onder de A2 aan de Laarakkerweg in Liempde. Tunnelvision 5.0 staat aan de vooravond van een memorabel eerste lustrum. ,,Deze editie is ook ter ere van Jan. Al is hij niet meer onder ons.”

Twee keer kon het niet doorgaan vanwege corona. Maar zondag is het eindelijk zover: Tunnelvision 5.0. Met het thema Old skool vs New skool. ,,Het is extra beladen”, laat Mitch Koningstein weten, waarmee hij doelt op het overlijden van medeoprichter Jan Pennings, vorig jaar op 31-jarige leeftijd. ,,Deze editie is ook ter ere van Jan. Al is hij niet meer onder ons, hij is er toch bij.”

De muren van het viaduct zijn inmiddels zwart geschilderd, als ondergrond voor de graffiti Old skool vs New skool. Wat moet de toeschouwer zich daarbij voorstellen? ,,Old skool is meer gebaseerd op typografie en letters en later cartoonfiguurtjes”, legt Duale Tomala uit. ,,En New skool is onder meer beïnvloed door fotografie en schilderkunst. Het wordt een mooie clash of styles.”

Toffe werken

Geen andere clash? ,,Nee, je hoort weleens iemand opmerken dat hij de New skool geen graffiti vindt, maar dat hij het wél mooi vindt.”

Heeft corona nog invloed op het evenement? Paul Jongsma schudt zijn hoofd. ,,Niet op het aantal deelnemers. Er komen 54 mensen. Uit heel Nederland, België, Duitsland, Polen, Frankrijk en Spanje. We benaderen de graffitikunstenaars meestal zelf. Soms krijgen we de vraag of er nog plek is. Ook van mensen met toffe werken die we nog niet kennen. Die zijn ook welkom.”

Rapper als kers

En het programma, is dat aangepast? ,,Er zijn dit jaar geen graffitiworkshops. Want dan kom je dicht bij de kinderen die daaraan meedoen, en bij hun ouders. Dat willen we niet, want corona heerst natuurlijk nog wel. Maar alle ingrediënten van hiphop zijn aanwezig: deejays, rappers, breakdance en graffiti.”

En vanwege het lustrum komt er een speciale rapper. ,,Rapper Winne, en dat is heel bijzonder. Hij is de kers op de taart.”

‘We missen Jantje’

De organisatie denkt er vaak aan: ,,Wat zou Jantje hiervan vinden? We missen hem als mens het allermeest”, geeft Jongsma het gevoel aan. Omdat het bestuur van een stichting uit minimaal drie personen moet bestaan, moesten Koningstein en Jongsma wel even nadenken over de toekomst. ,,We besloten om door te gaan”, vertelt Jongsma. ,,We hadden allebei ook sterk het gevoel dat Jan dat gewild zou hebben.”

Dus gingen ze op zoek naar een derde persoon. Dat werd Tomala. ,,Paul en Mitch vroegen me of ik wilde meedoen en ik zei meteen ‘ja, dat is goed’. Ik ben blij dat ik Jan heb gekend en dat ik alle eerdere edities heb meegemaakt. Sinds ik erbij ben, had ik het aldoor over ‘jullie’, maar nu heb ik het inmiddels over ‘ons’. Paul en Mitch betrekken me bij alles.”

Verschillende opdrachten

Jongsma knikt. ,,We hebben met zijn drieën al verschillende opdrachten gedaan en dat ging heel goed. Organiseren van een evenement als Tunnelvision is natuurlijk wel iets anders. Mitch en ik weten precies wat er moet gebeuren en Duane nog niet. Maar we zijn eerlijk en opbouwend tegenover elkaar, en dat werkt prima.”

Foto credits: Jan Zandee
Tekst credit: Noor Reigersman
Bron:
Brabants Dagblad