Enexis Trafohuisje Selissen

Tunnel Vision / Enexis Trafohuisje Selissen

16/03/19

Het project is een samenwerking geweest tussen Romijn Conen (Cultuurverbinder gemeente Boxtel), het Platform Selissen, Basman Creëert en Stichting Tunnel Vision Boxtel.

Romijn koppelde ons aan Bas van den Biggelaar om het transformatorhuisje een veelzijdige uitstraling te geven. Het eerste creatieve overleg vond plaats op woensdag 17 oktober 2018. Tijdens dit overleg bedachten we enkele concepten voor de graffitikunstwerken voor het transformatorhuisje en besloten we om ieder een eigen kant uit te werken en een gezamenlijke bovenkant te creëren. Dit overleg kreeg een vervolg op maandag 29 oktober waarbij we de werkzaamheden verdeelden en de thema’s wat aanscherpten, voor de presentatie van de concepten op donderdag 8 november.

De presentatie vond 8 november plaats in het Gemeenschapshuis De Walnoot, wat grenst aan het grasveld waar het transformatorhuisje zich bevindt. Bij de presentatie van de concepten waren buurtbewoners aanwezig en afgevaardigden van het Platform Selissen. Voor de presentatie hadden we 4 concepten uitgewerkt waar de aanwezigen op konden stemmen: 1. vogels, 2. muziek, 3. jaargetijden en 4. eten. Met een meerderheid won het concept vogels; de buurtbewoners konden zich het beste vinden in dit concept.

Het ‘winnende’ concept hebben we na de presentatie verder uitgewerkt, de kanten verdeeld en gekeken hoe we de zijdes het beste met elkaar konden verbinden. De 5 designs (4 zijdes en de bovenkant) heeft Bas uitgewerkt tot een 3D model dat is gepresenteerd aan de bewoners tijdens de kerstmarkt op zaterdag 15 december.

Enexis was tevens erg enthousiast over het initiatief en werkte daardoor zeer graag mee aan het project. De stickers die op het transformatorhuisje zitten werden opgestuurd zodat deze opnieuw geplakt konden worden nadat de kunstwerken waren aangebracht.

Het transformatorhuisje is in de week van 4 maart schoongemaakt door het Platform Selissen, op zaterdag 9 maart is de voorstrijk aangebracht en op maandag 11 maart een laag muurverf. Het aanbrengen van de graffitkunst hebben we gedaan op zaterdag 16 maart. Het transformatorhuisje was afgedekt met een partytent, voor het geval het mocht gaan regenen. Tijdens het aanbrengen van de kunstwerken zijn vele buurtbewoners komen kijken, hebben we bakken koffie gehad en lekkere broodjes. Iedereen die langskwam was erg positief en velen stopten even om een praatje te maken of te komen kijken. ’s Avonds hebben we ook nog een beschermende anti-graffiti laag aangebracht zodat de kunstwerken beschermd zijn en hetgeen er eventueel overheen wordt gezet te verwijderen is met graffiti remover. Het transformatorhuisje is op vrijdag 29 maart officieel geopend.

Het idee is nu dat het project een vervolg gaat krijgen door meer transformatorhuisjes, elektriciteitskastjes etc. onder handen te nemen in samenwerking met buurtbewoners en kinderen die op de Prinses Amaliaschool zitten. Zo wordt de wijk Selissen kleurrijker en kunstzinniger.

Verschillende video’s over het proces van het transformatorhuisje zijn hier en hier te bekijken.

Foto credits: Bas van den Biggelaar, Gerard Schalkx en Jan van der Steen.
Video credits: Bas van den Biggelaar en Stg Brabants Centrum Boxtel.

Foto’s Enexis Trafohuisje Selissen