Deze graffitijam is ons cadeau aan Boxtel

Met 54 artiesten en optredens van onder meer Rawneal Dance Studio en de bekende hiphopartiest Winne zijn organisators Duane Tomala, Paul Jongsma en Mitch Koningstein bijna klaar voor Tunnel Vision Edition 5.0. Het thema? ‘Old Skool, New Skool’. De gratis toegankelijke graffiti-jam vindt zondag 11 september van 10.00 tot 20.00 uur plaats in de spoortunnel Duits Lijntje onder de A2 in Boxtel.

,,We zijn blij dat de vijfde editie van onze jam eindelijk doorgaat. We hebben de invulling ervan twee jaar geleden nog met Jan bedacht.” Koningstein refereert aan de veel te vroeg overleden painter Jan Pennings, die tot zijn dood samen met hem en Jongsma Stichting Tunnel Vision Boxtel vormde.

Het evenement heeft hierdoor een emotionele lading. Koningstein: ,, We dragen deze jam op aan Jan. Hij bedacht met ons het thema Old Skool, New Skool en wilde onder meer dat streetartist Dzia zou komen spuiten. Hij maakt dieren en die vond hij vet. En omdat Jan vossen tof vond, paint ik er speciaal voor hem eentje. Zo is hij er op allerlei manieren bij zondag.”

Zwarte muren

Voor Tomala is Edition 5.0 de eerste. ,,Maar”, zo vertelt Koningstein, ,,hij heeft keihard meegewerkt aan de organisatie. En we hebben er superveel zin in.”

Maar voor het zover is, moet nog van alles geregeld worden. Zo worden de muren van het viaduct zwart geverfd. ,,We organiseren dit evenement geheel op eigen kosten en vragen geen entree. Op deze manier willen we graffitikunst voor iedereen toegankelijk maken. Dat is ons cadeau aan Boxtel. Het is daarom heel fijn dat we veel sponsors hebben. Medewerkers van schildersbedrijf Van Kleef texen de muren met verf die is gesponsord door Sikkens Center Boxtel en Drost Coatings.”

Op deze muren spuiten aan de ene kant old skool én aan de andere new skool artiesten. ,,Aan de old skool zijde painten legendes als Mickey, een van de eerste vrouwelijke graffitiartiest wereldwijd, en Conan. Als kleine Mitch zag ik zijn enorm grote pieces als ik in de trein zat. Hij is een inspirerend voorbeeld voor mij.”

De andere kant is bedoeld voor new skool painters. Zo staat er een aantal Duitse next-level-spuiters. Zij zijn in hun werk beïnvloed door legendes of halen inspiratie uit andere kunstvormen als comics en natuurfoto’s.

Optredens hiphoppers

Hiphop hoort bij graffiti. Leerlingen van Rawneal Dance Studio vertonen daarom hun kunsten tijdens de jam. ,,En om 14.30 uur treedt hiphopartiest Winne op. Jan, Paul en ik luisterden altijd samen naar zijn muziek. Het wordt zeker een vet optreden en een van de hoogtepunten van de dag.”

Foto credits: Peter de Koning (2018, Tunnel Vision Edition 3.0)
tekst credit: Linda van de Wiel
Bron:
Brabants Centrum