De origineelste lasershoot van België en Nederland

Voor een avondje hightech speelplezier moet je in de hoofdstad van de Kempen zijn. Een maand geleden opende in het bioscoopcomplex van UGC Turnhout de VR Gaming Zone. Begin mei komt er onder binnenspeeltuin Raf en Otje met De Garage een lasergame arena bij.

Een vervallen Trabant, olievaten die her en der op elkaar gestapeld zijn, een gloednieuwe pick-uptruck die zich in een muur geboord heeft,… Het klinkt als een locatie waar een urban explorer een vette kluif aan zou hebben. Maar het is de volledig opnieuw ingerichte kelder van binnenspeeltuin Raf en Otje in de Otterstraat in Turnhout.

Enkele maanden geleden waren hier nog de kleedkamers voor de ijshockeyers die hun wedstrijden speelden en trainingen hielden op de ijspiste die al meer dan vijf jaar verdwenen is. “Bijna twintig muren hebben we hier gesloopt”, vertelt Jamey van der Veeke. “De oude ingang van de schaatsbaan verbouwen we nog tot onze nieuwe inkom.”

Silent disco

Samen met zijn vrouw Laura van Beek werkt Jamey al enkele maanden aan de inrichting van De Garage, een nieuwe lasershoot in Turnhout. “We wonen in Ravels. Ik heb zelf nog twee andere bedrijven, waarmee ik ledschermen en alarmsystemen verhuur en verkoop. Laura maakt belevingskisten met alles erop en eraan om een compleet verjaardagsfeestje voor kinderen te vieren. Daar zaten ook laserguns in om thuis mee te spelen.”

De aanzet voor De Garage werd verder gegeven door de dochter van Jamey en Laura. “Zij is fan van Among Us, een populair spel op tablet en smartphone dat draait om teamwork en verraad. Ze wou het graag live spelen, dus gingen we op zoek naar een locatie. De kelder onder Raf en Otje werd niet gebruikt. In De Garage kan je dus niet alleen lasershooten, maar ook Among Us spelen in real life. In de bar boven De Garage willen we silent disco’s (een evenement waar mensen dansen op muziek die wordt beluisterd via een draadloze hoofdtelefoon, red.) organiseren.”

Groezelige graffiti

De lasershooters worden ontvangen in de instructieruimte. “Daar krijgen ze uitleg over het materiaal, de puntentelling en de veiligheid. In de omkleedruimte, ofwel de ‘loading room’, ontvangen ze hun vest en hun wapen. We beginnen met twaalf vesten en gaan mettertijd naar vijfentwintig. Speakers in de vesten houden de spelers op de hoogte van het spel, bijvoorbeeld of ze zelf geraakt zijn of iemand geraakt hebben.”

Daarna belanden de spelers in een groezelige, verlaten garage. De muurversieringen worden gedaan door de leden van graffiticollectief Stichting Tunnel Vision uit Boxtel, tussen Tilburg en Eindhoven. “Ze werken met groen, omdat dat past bij de laserstralen, en met fluorescerende verf, die oplicht bij de blacklights. We hebben hen carte blanche gegeven, dus we weten zelf niet wat het gaat worden. Dit wordt de origineelste lasergame arena van België en Nederland. De muur buiten, die naar de ingang leidt, is alvast supermooi geworden.”

Opening begin mei

Lasershooten kan in twee tot vijf teams of met iedereen individueel. “Een spel duurt twintig minuten, inclusief de introductievideo. Bij Raf en Otje kunnen kinderen spelen tot 8 à 10 jaar, wij zijn er voor iedereen die ouder is dan 8 jaar. Door onze twee zaken te combineren, vormen we een echt belevingscentrum.” De Garage opent begin mei de deuren, reserveren voor een lasershoot is verplicht.

Foto credit: Bert De Deken
Tekst credit: Wouter Adriansen
Bron:
Gazet van Antwerp