De Garage Turnhout

Tunnel Vision / De Garage Turnhout

30/01/22 t/m 10/04/22

In September vorig jaar werden wij benaderd door de eigenaren van De Garage in Turnhout (België) met de vraag of we een offerte konden maken voor een mural op een van hun buitenmuren. De Garage is gespecialiseerd in verschillende soorten indoor entertainment, waaronder lasergamen en Among Us in real life. De muur waar we een offerte voor moesten maken loopt vanaf de parkeerplaats tot aan de ingang van het indoor entertainment centrum en is ongeveer 65 meter lang en 3 meter hoog.

De offerte bestond uit verschillende opties, echter waren de eigenaren van de De Garage er al snel uit. Ze werden enthousiast van de optie waar driemaal hun logo op de buitenmuur werd aangebracht en tussen de logo’s een mini graffiti-jam zou plaats vinden. De graffitikunstenaars zouden dan bij hun piece en/of character de thema’s lasergamen en/of garage verwerken.

Outdoor

De buitenmuur werd door eigenaren van De Garage eerst volledig gereinigd en vrijgemaakt van klimop en takken en daarna voorzien van zwarte latex, zodat de graffitikunstenaars een mooi canvas zouden hebben. Voor ons bestond de opdracht voor de buitenmuur uit twee delen. Op zondag 30 januari brachten Mitch en Duane driemaal het logo van De Garage aan; dit was het eerste deel voor de buitenmuur. Wegens het vochtige en koude weer duurde het tot zondag 8 maart voordat deel twee van de buitenmuur kon worden gerealiseerd: de mini graffiti-jam met in totaal 9 graffitikunstenaars. Voor deze jam hadden wij een kleurenpallet samengesteld, welke was geïnspireerd op de kleuren van het logo van De Garage, kleuren van staal en roest en de kleur van een groene laserstraal. Met dit kleurenpalet ging iedereen aan de slag, zodat de verschillende pieces en/of characters toch een samenhang zouden hebben.

Het enthousiasme en de reactie bij de eigenaren over het eindresultaat was enorm. Ze hadden niet verwacht dat er zulke toffe kunstwerken zouden worden gerealiseerd omdat we redelijk veel vrijheid hadden gekregen voor de invulling van de buitenmuur. Na het afronden van de mural werden we gevraagd of we verschillende opties voor de binnenkant van het indoor entertainment centrum konden bedenken.

Indoor

Nadat we enkele plattegronden hadden bestudeerd van het indoor entertainment centrum en overleg hadden gehad met de eigenaren van De Garage, werd er besloten om de muur bij de toiletten, de routing, enkele wanden richting de lasergame arena, de introductieruimte, de harnasruimte en de volledige lasergame arena te voorzien van graffiti. Deze opdracht besloten we op te delen in drie delen, om het overzichtelijk te houden en omdat de lasergame arena, net als de buitenmuur, in de vorm van een mini graffiti-jam onderhanden zou worden genomen.

Als concept hadden we voorgesteld om te gaan voor een vervallen en verlaten garage, waar graffitikunstenaars los zijn gegaan met tags, throw-ups en pieces. Hierdoor zou het geheel een urbex gevoel krijgen.

Het eerste deel van de indoor opdracht bestond uit het prepareren van de lasergame arena en het aanbrengen van muurschilderingen in de introductie- en harnasruimte. Mitch en Paul namen de laser game arena onderhanden. Hier gingen ze los met het gooien, smeren en sauzen van verschillende wanden. Daarnaast werden spuitbussen kapot getikt en werden er verschillende kleuren strepen, spetters en vormen op de muren aangebracht. Dit zou voor een getrashte look zorgen, waar in eerste instantie de wenkbrauwen van werden gefronst door de eigenaren. Duane nam in de tussentijd de harnasruimte onder handen waar hij de buitenkant van een vervallen garage in de avond op aanbracht met prikkeldraad en muren met tags en throw-ups zodat het aansloot bij de lasergame arena. In de introductieruimte werd ook een muur met tags gemaakt.

Indoor mini graffiti-jam

De line-up voor de indoor mini graffiti-jam was voor een groot gedeelte hetzelfde als voor de outdoor variant. We hebben wat extra kunstenaars gevraagd of ze mee konden doen, zodat er wederom een goede mix aan stijlen aan zou worden gebracht op de verschillende muren. Naast pieces waren de grafitikunstenaars vrij om te taggen, throw-ups te zetten en eigenlijk alle muren te pakken.

In de lasergame arena hangen veel UV-lampen waardoor we ervoor hebben gekozen om naast gewone spuitbussen ook gebruik te maken van infra kleuren en andere UV-effect spuitbussen. Veel van de graffitikunstenaars hadden nog niet eerder op deze manier met spuitbus, kleur en licht gewerkt. Dit zorgde voor hele toffe effecten en reacties van de kunstenaars maar ook zeker van de eigenaren van De Garage.

Het laatste deel van de indoor opdracht bestond uit het onder handen nemen van de muur bij de toiletten, een deel van de routing (het deel van de routing in de arena was namelijk al gedaan) en de wanden richting de lasergame arena. Paul nam de muur bij de toiletten onder handen, waar een vervallen muur met een garagedeur werd gemaakt. Op deze garagedeur staan de symbolen voor een man en een vrouw. Mitch en Duane voorzagen de routing en de muren richting de lasergame arena van graffiti. Hier werd nogmaals het logo op aangebracht en gedeeltes waarbij het lijkt of de muur kapot is, om het die vervallen look te geven. En als laatste werd er nog wat getagged en maakte Duane een lasergame character geïnspireerd op de old-skool graffiti stijl.

We hebben met enorm veel plezier en creatieve vrijheid aan deze toffe opdracht gewerkt. We zijn de eigenaren van De Garage dankbaar voor de mogelijkheid en hun gastvrijheid.

Foto credits: Bas van den Biggelaar, Niek Vergeer en Ronald van den Burg.

Line-up De Garage Turnhout (In- & Outdoor)

 • Basman (Outdoor)
 • Break (Outdoor)
 • Ding (In- & Outdoor)
 • Dvito (Indoor)
 • More (In- & Outdoor)
 • Myka (In- & Outdoor)
 • Odes (In- & Outdoor)
 • Satoe (In- & Outdoor)
 • Sniek (Indoor)
 • Spatie (Indoor)
 • Tcha (Indoor)
 • Vak (In- & Outdoor)
 • Zoomie (In- & Outdoor)

Foto’s De Garage Turnhout