De Beiaard

Tunnel Vision / De Beiaard

17/06/23 t/m 01/10/23

Net na Edition 5.0 werden we benaderd door de voorzitter van de VvE van het appartementencomplex aan de Beiaard om eens te praten over een muurschildering voor de passage. Deze vraag hadden we eerder in 2019 ook al eens gehad van de VvE, echter was dat tijdens Covid en kon het hierdoor toen niet doorgaan. Gelukkig werd het idee voor een muurschildering eind vorig jaar weer nieuw leven in geblazen.

In 2019 hadden we drie concepten neergelegd en één van de concepten sprak de VvE nog steeds aan. Dit concept sluit aan bij de naam van de passage: De Beiaard. De beiaard, of carillon, is namelijk het instrument waarmee de beiaardier het klokkenspel bedient. De passage verbindt de markt met de Sint-Petrusbasiliek. Aan de kant van de Sint-Petrusbasiliek heb je vanuit de passage zicht op de Sint-Petrustoren waar de klokken hangen en de beiaard zich bevind.

Tommy van Doorn

Om een passend ontwerp te maken voor de passage, vonden wij het belangrijk om het instrument en de klokken zelf te zien en te fotograferen. Wij namen contact op met beiaardier Tommy van Doorn en hij was heel enthousiast over het idee dat we hadden om over zijn vak een muurschildering te maken. Tommy nodigde ons uit om de Sint-Petrustoren te beklimmen zodat we de beiaard en de verschillende klokken zelf konden zien.

Daarnaast kregen we een tour door de Sint-Petrusbasiliek. Tijdens deze tour hebben we veel verschillende foto’s gemaakt, van details en van het glas in lood. Na deze tour hebben we de gemaakte foto’s bekeken en besloten we naast het carillon en de verschillende klokken ook vormen te destilleren die voorkomen in de basiliek. Deze gestileerde vormen hebben we opgevuld met details van het glas in lood uit de basiliek.

Licht

Doordat het glas in lood zo kleurrijk is, besloten we om elementen die met de beiaard te maken hebben in geel/bruinig kleurenpalet uit te voeren om zo een mooi contrast te creëren. We kozen specifiek voor geel, omdat de passage een donker en grijze doorgang was voordat we de muurschildering aanbrachten. Door een lichte gele kleur als basis te gebruiken, werd de doorgang al meteen een stuk aangenamer en lichter.

Omdat alle elementen zich in de Sint-Petrustoren bevinden, vonden we dat deze ook een plek moest krijgen in het geheel. Daarnaast staat voor ons het branden van een kaars symbool voor de kerk, tevens vonden wij dat dat ook goed paste bij het ‘lichter’ maken van de passage. De kaars is als laatste ook een link naar Jan en naar onze goede vriend Rabi Koria, waar we vorig jaar oktober afscheid van hebben genomen in de Sint-Petrusbasiliek.

De enige eis die de VvE bij ons neer had gelegd, was dat het oude wapen van de gemeente Boxtel terug moest komen in de muurschildering. Het mooie aan het oude wapen is dat Petrus hierop is afgebeeld. Hierdoor paste deze perfect in het geheel.

Rust

We hebben de verschillende elementen en het kleurrijk glas in lood steeds overlappend ten opzichte van elkaar geplaatst om een bepaalde gelaagdheid te creëren. De punten waar de elementen en het glas in lood elkaar overlappen hebben we gevuld met wit, dit zorgt voor een mooi contrast en effect, omdat beide vormen visueel wel door lopen.

Op de achtergrond hebben we de straatnaam heel groot geplaatst, de straatnaam verbindt alle losse elementen en maakt er één geheel van. Omdat de passage erg smal is, hebben we weloverwogen een rustig en uitgebalanceerd design gecreëerd en aangebracht.

Foto credits: NoPoint Fullservice visual studioSnotyoung.

Foto’s De Beiaard