Blikvanger Liempde

Tunnel Vision / Blikvanger Liempde

04/04/20

Begin februari werden we benaderd door de gemeente Boxtel met de vraag of we interesse hadden om een, nog te plaatsen, blikvanger te voorzien van graffiti/street-art. De blikvanger zou geplaatst worden bij een nieuwe skatebaan in Liempde die eind 2019 was geopend. Deze skatebaan is aangelegd op aanvraag van drie jonge Liempdenaren die graag een skatebaan wilden net als in Boxtel, wat op zichzelf al een mooi buurtinitiatief is.

De Bries

De gemeente Boxtel bracht ons in contact met De Bries. Zij zijn gespecialiseerd in het bedenken van slimme ideeën voor een schonere wereld. De Bries heeft gekozen voor de blikvanger zodat de jeugd makkelijk vanaf een afstand hun afval in de blikvanger kan gooien. Zelfs vanaf een skateboard, step of fiets lukt dat.

Normaal gesproken zijn afvalbakken vaak onopvallend en worden ze zo onopvallend mogelijk opgesteld voor een ‘mooi’ straatbeeld. In samenspraak met De Bries is er nu juist voor gekozen om de blikvanger enorm op te laten vallen om het gebruik ervan te stimuleren. Mede doordat de blikvanger net buiten de skatebaan staat, was de insteek dat deze gezien moet worden. Doordat de blikvanger opvalt en de jeugd aanspreekt, zorgt dit voor een subtiele gedragssturing wat weer zorgt voor de gewenste, schone skatebaan.

Door pijlen op de korf te plaatsen, zet je de kinderen instinctief aan tot handelen. Een pijl is voor iedereen een herkenbare vorm. De pijlen zijn in felle kleuren en in verschillende vormen op de zwarte korf geplaatst, dit maakt het speels. De bak zelf is voorzien van kleurrijke geometrische vormen. Om de kinderen extra tot handelen aan te zetten zijn er woorden en zinnen op de bak gespoten die onbewust met een schone afvalvrije omgeving worden geassocieerd zoals; ‘hit me’, ‘gooi raak’ en ‘keep it clean’.

Aanbrengen street-art

Het aanbrengen van het ontwerp dat goed was gekeurd door De Bries en de gemeente vond plaats midden in de COVID-19 periode. Mitch en Paul probeerden op gepaste afstand van elkaar te werken en droegen, als voldoende afstand niet mogelijk was, hun spuitmasker voor extra bescherming. De enthousiaste kinderen en ouders die een kijkje kwamen nemen bleven over het algemeen ook op gepaste afstand. Hierdoor konden we rustig en lekker werken.

De kinderen die gedurende de zaterdagmiddag dat Mitch en Paul de blikvanger onder handen namen op de skatebaan waren, vonden het heel erg cool en waren zelfs trots dat ‘hun’ skatebaan nu ook een ‘toffe’ prullenbak heeft. Hun volgende vraag was of we de skatebaan ook konden voorzien van graffiti. Helaas konden we dat niet doen, maar we hebben meteen gezegd dat ze de gemeente aan moesten schrijven. Wie weet krijgt dit nog een vervolg!

Foto’s Blikvanger Liempde