BHC Mediterraanse Binnenplaats

Tunnel Vision / BHC Mediterraanse Binnenplaats

23/07/23 t/m 27/08/23

Het Baanderherencollege (BHC) in Boxtel, waar onze voorzitter Mitch werkzaam is als docent Engels, vroeg ons voor de zomervakantie om mee te denken over de inrichting voor de outdoor werk-/chillruimte voor docenten.

Van opslagplek tot chillruimte

Het gedeelte diende in het verleden als rook- en chillruimte voor docenten, totdat het niet meer was toegestaan om in en rond het gebouw van het BHC te roken. Daarna werd er een schutting rond dit gedeelte van het schoolplein geplaatst en diende het meer als opslagplek.

Toen dit gedeelte vooral werd gebruikt als opslagplek, waren er steeds meer leraren die een plek miste waar ze buiten (in de zon) konden zitten om te werken of te relaxen. Tijdens een brainstormsessie onder medewerkers, werd duidelijk dat het opnieuw in gebruik nemen van deze plek als chillruimte met nieuw meubilair een terugkomende wens was. Daarnaast werd ook duidelijk dat de buitenruimte een vakantiegevoel moest opwekken. Voor de meeste leraren was de voorkeur een Mediterraanse look, omdat dit het meeste als vakantie voelt.

Santorini

Wij besloten om het Griekse eiland Santorini als uitgangspunt te nemen. Het is een bekende vakantiebestemming, met typische mediterraanse taferelen, waar vaak de zon schijnt en de kleur wit en blauw overheersen. Aangezien de buitenruimte aangekleed zou worden met tafels, stoelen en banken, kregen wij het idee om er een buitenterras van te maken. Dit buitenterras zou dan door middel van doorkijkjes het idee moeten opwekken alsof je over Santorini en de zee uit kon kijken. Dit zou volgens ons het vakantiegevoel moeten creëren waar om werd gevraagd.

We hebben het terras visueel omkaderd met een mediterraanse muur die is opgebouwd uit verschillende vormen en verschillende soorten stenen. Daarnaast heeft de muur grof stucwerk. In de muur hebben we ramen gemaakt en gedeeltes waar het lijkt alsof je het terras af kan dalen en je je kan gaan begeven in de nauwe straatjes van Santorini.

In het verleden was Hans Veldhuizen, een oud-collega, de eerste die het nut in zag van zo’n buitenruimte voor leraren. Om Hans te eren is de buitenruimte naar hem vernoemd.

Foto credits: Bas van den Biggelaar.

Foto’s BHC Mediterraanse Binnenplaats