BHC Hal Gymzaal

Tunnel Vision / BHC Hal Gymzaal

29/10/23 t/m 17/12/23

Begin juni werden we gecontact door de gemeente Boxtel of we de entreehal en de kleedkamers van de gymzaal die is verbonden met het Baanderherencollege konden voorzien van enkele muurschilderingen. De aanleiding voor het contact was ontstaan nadat de kleedkamers vaak werden beklad door jongeren die zich daar omkleden voordat ze gaan sporten.

Na een eerste gesprek en overleg kwamen we tot de conclusie dat het handiger was om eerst te starten met de entreehal. Dat was logistiek handiger en tevens zou dat ervoor zorgen dat de gymzaal bij binnenkomst meteen een nieuwe uitstraling zou hebben.

Inspiratie

De inspiratie voor de muurschildering hebben we letterlijk uit de gymzaal gehaald. De kleur van de vloer van de gymzaal werd gekozen als basis kleur voor de muur. Daarnaast hebben we foto’s gemaakt van de verschillende kleuren lijnen en hoe deze lijnen gepositioneerd waren op de vloer en ten opzichte van elkaar. Gedeeltes van de lijnen zijn als bepalende laag op de muur aangebracht. De lijnen zorgen ervoor dat de muurschildering op bepaalde plaatsen van gedaante veranderd: van grafisch naar realistisch.

We hebben ervoor gekozen om 3 sporten te kiezen die in de zaal worden uitgevoerd: basketbal, voetbal en volleybal. Deze drie sporten zijn samen met de kleur van de vloer en het lijnenspel de basis geweest voor het ontwerp van de muurschildering.

Uitvoering

Voordat we aan de slag konden gaan met de muurschildering heeft Schildersbedrijf J. Van Kleef en Zn. de muur voorzien van de gekozen blauwe kleur die het dichtste in de buurt kwam van de kleur van de vloer.

Het ontwerp dat we gemaakt hebben bestaat uit 6 lagen die gezamenlijk een dynamisch geheel vormen. De eerste laag is de blauwe kleur van de vloer van de zaal. Als tweede laag zijn daar met een kwast en een lichtere muurverf termen uit de afgebeelde sporten op de muur aangebracht. Als derde laag zijn er zwarte en witte spetters, die lijken te exploderen vanuit een kern, gecreëerd. Deze zorgen ervoor dat de eerdere lagen nog meer tot hun recht komen.

De vierde laag zijn de verschillende gekleurde lijnen die horen bij de verschillende soorten sporten die gespeeld kunnen worden in de gymzaal. Laag vijf zijn de afbeeldingen van de verschillende sporters die gedeeltelijk grafisch en gedeeltelijk realistisch zijn afgebeeld. De laatste laag, laag zes, bestaat uit comic spraakwolken met termen die aansluiten bij de desbetreffende sport.

Vervolg

Het project krijgt een vervolg. Begin 2024 gaan we aan de slag met de 6 kleedkamers die horen bij het complex. Deze gaan we voorzien van muurschilderingen in dezelfde stijl als die van de entreehal.

Foto credits: Bas van den Biggelaar.

Foto’s BHC Hal Gymzaal