8 transformatorhuisjes in Selissen krijgen ‘Kunst op de kast’ dankzij steun Kern met Pit

Acht Trafohuisjes

Na de grondige opknapbeurt van het transformatorhuisje bij Gemeenschapshuis De Walnoot eerder dit jaar zullen nog meer trafo-huisjes in de wijk een wat minder troosteloos uiterlijk krijgen. Het was een initiatief van Cultuurverbinder Romijn Conen, die het breder wilde uitrollen. Het wijkplatform en de kunstenaars die bij het project betrokken zijn kunnen nu rekenen op de steun van het platform Kern met Pit, waardoor het project na het vertrek van de Cultuurverbinder toch een vervolg krijgt.

De Cultuurverbinder kwam al snel na zijn aanstelling in 2018 met het idee om de alledaagse, maar door veel mensen als ‘lelijk’ bestempelde transformatorhuisjes in de wijk Selissen te voorzien van graffitikunst. Het eerste ‘gepimpte’ huisje zag in maart vorig jaar het licht. Het ontwerp kwam van de Boxtelse kunstenaar Bas van den Biggelaar in combinatie met de drie kunstenaars van Stichting Tunnel Vision. Het drietal bespoot de kast vervolgens ook met graffiti.

Het verdwijnen van de Cultuurverbinder had tot gevolg dat een vervolg van het project in de ijskast kwam te staan. Jammer, concludeerde onder meer Marria van der Hoven van het wijkplatform. Samen met de kunstenaars die het eerdere kunstwerk ook vormgaven klopte zij daarom onder meer aan bij Kern met Pit. Die instelling heeft als doel buurtinitiatieven te steunen. Dit gebeurt door middel van workshops, maar als de uitvoer voorspoedig loopt, ook met een bijdrage van 1.000 euro. Projecten die namelijk binnen een jaar gerealiseerd worden, kunnen rekenen op deze bijdrage.

Het project omvat acht huisjes in de wijk op zichtlocaties: langs de zogenaamde ommetjes, zoals de wandelroutes door de wijk heten. Het idee is om ook bij de uitvoer van dit project de wijkbewoners nadrukkelijk te betrekken.

Foto credit: Jan van der Steen
Bron: Mooi Boxtel